На Русия може да бъде даден дял до 15% в АЕЦ „Белене”
На Русия може да бъде даден дял до 15% в АЕЦ „Белене” / снимка: Reuters

 

 

 

След посещението на икономическия министър Трайчо Трайков в Москва на 24 декември с руската страна се обмислят различни варианти за участието и в проекта АЕЦ „Белене”. Най-вероятно на Русия ще бъде даден дял до 15% в проекта, срещу което тя ще финансира съответния обем дейности, обясни пред журналисти министър Трайков. Ако Русия успее да направи от АЕЦ „Белене” един образцов проект, това ще бъде пробив на руската ядрена енергетика от ново поколение в рамките на целия Европейски съюз.

 

 

Той отново припомни горещите точки, по които преговаряме с Русия по отношение на доставката на руски природен газ – възможността на реекспорт на доставените но неизползвани количества, включване на договор за доставка без посредници, възможността за получаване на синьо гориво и по алтернативни трасета.

 

 

Утре най-сетне се очаква на последното за тази година заседание на правителството да бъдат приети промените в наредбата за образуване цената на природния газ, съобщи още Трайчо Трайков. Новите текстове предвиждат Булгаргаз да може да слага до 2% надценка върху цената на синьото гориво. От своя страна Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще има право да определя каква част от тези 2 на сто да бъдат начислявани.