Препоръчват ни да си извадим здравна карта
Препоръчват ни да си извадим здравна карта / снимка: DarikNews
Препоръчително е всеки гражданин да си извади здравна карта
24979
Препоръчително е всеки гражданин да си извади здравна карта
  • Препоръчително е всеки гражданин да си извади здравна карта

Държавата препоръчва на всеки гражданин да си извади електронна здравна карта, особено когато напуска границите на страната. Това обясни за Дарик председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доктор Лъчезар Иванов.

С картата всеки българин при нужда ще може да ползва безплатно медицинските услуги в другите държави от ЕС. Иванов поясни, че картите не са задължителни и гражданите няма да бъдат проверявани на границата дали притежават подобен документ.

От интернет страницата на НЗОК всеки може да види къде трябва да му се издаде здравната карта.

Ето какво още каза доктор Иванов за Дарик:

„Тъй като говорим за изграждането на електронна карта, която да удостоверява, че българският гражданин е заплащал своите вноски, съответно когато той напуска пределите на България, той може да се възползва при необходимост, при спешни състояния може да ползва услугите в други европейски страни. Ако въпросът ви е дали ще бъдат спирани на границата и дали ще бъдат връщани - не, това не би могло да се случи, но мисля, че в България подсещането е необходимо, тъй като винаги се търси предлог или причина нещо, което трябва да се свърши, да не се свърши".