Преспи и силен вятър блокираха Източна България
Преспи и силен вятър блокираха Източна България / снимка: Sofia Photo Agency

В седем общини на Варненска област е обявено бедствено положение заради тежките метеорологични условия. Най-тежко е положението в Аксаково, Бяла, Аврен, Долни Чифлик и Ветрено, съобщи за Дарик заместник областният управител Славчо Славов. Той ръководи областния щаб за координация при бедствия и аварии. С изключение на община Белослав, навсякъде в областта са отменени учебните занятия, посочи Славов. Няма информация за селища без ток и вода във Варненско.

„На този етап няма основание за обявяването на бедствено положение във  Варна", заяви кметът на морската столица Кирил Йорданов. Той посочи, че в града няма места без ток и вода вследствие на зимната обстановка. Спешната медицинска помощ в града работи нормално. 50% от децата във Варна са в детските градини. Следобед ще стане ясно дали учебните занятия в града ще бъдат възстановени в сряда.

За повечето села във Варненско автобуси не пътуват. Движение по междуградски линии има само по основни пътища и магистрали, съобщиха за Дарик от автогара Варна. По разписание тръгват влаковете от жп гара Варна. Закъснение по 10-15 минути имат единствено пристигащите влакове, съобщиха за Дарик от гарата. Всички полети на летище Варна за днес са отменени, съобщиха от аерогарата. В момента се осъществява снегопочистване на пистата. Пристанище Варна също остава затворено.

Километрично задръстване се е образувало в началото на магистрала „Хемус" и в двете посоки. В посока Шумен колоната от автомобили започва от изхода на Варна. Причината за задръстването е закъсал автомобил, съобщиха за Дарик от областното Пътно управление. В посока Варна причината за задръстването е катастрофа в района на село Слънчево, информираха от КАТ. Три отсечки във Варненска област са затворени за движение. Това са Баир Баши - Кичево, Суворово - Ветрино и Вълчи дол - Добротич. Снеговалежите продължават в целия регион.

Заради лошите зимни условия за всички училища във Варна денят е неучебен, съобщи за Дарик кметът Кирил Йорданов. До 17.00 ч. ще стане ясно дали в сряда ще бъдат подновени учебните занятия. Детските градини в морската столица няма да бъдат затворени, посочи кметът Йорданов.

Жена от ромската махала във "Владиславово" е родила в дома си, тъй като линейка не е могла да стигне до адреса й заради снега, съобщи за Дарик д-р Мая Рашева, шеф на Спешна помощ за Варненска област. С помощта на две коли на "Гражданска защита" родилката и бебето й са транспортирани в болница и са в добро здравословно състояние. Линейките във Варна успяват да обслужат най-спешните случаи, увери д-р Рашева. Болните, които се нуждаят от хемодиализа, се превозват до лечебни заведения и се хоспитализират, за да се избегнат трудности при връщането им у дома. Проблеми за Спешна помощ създават най-вече струпванията от автомобили по пътните артерии, които забавят придвижването на колите, коментира специалистът. Затруднен е достъпът и до малките улички в града.

Бедствено положение може да бъде обявено всеки момент в община Руен, област Бургас. Близо 20 селища са без ток заради скъсан магистрален електропровод. Липсата на електричество пречи на зареждането с гориво на аварийните машини. Достъпът до селата Рожден, Сини рид, Топчийско, Мрежичко, Зайчар и още три селища в общината е невъзможен. Със заповед на кмета Исмаил Осман са отменени учебните занятия в цялата община. Екипите по почистването вече спряха да отстраняват снега заради силния североизточен вятър, обяви кметът на община Айтос Евгени Врабчев. По пътищата има изоставени автомобили. Сухопътна връзка е възможна само до три селища от общо 16 в цялата община. В три от общо четири средни училища са отменени учебните занятия.

Проходим при зимни условия е основният път Бургас - София, а отсечката Провадия - Дългопол е проходима само в едната посока. Дюлински проход вече е затворен, през Ришки проход всички леки и тежкотоварни автомобили се движат с вериги, там е забравено да се ползват ремаркета и полуремаркета. Забраната важи и за пътя Слънчев бряг - Обзор.

Магистрала "Тракия" е затворена между Бургас и Карнобат заради усложнената зимна обстановка. Това съобщиха от ОД на МВР.В този район снежните навявания са с височина 50-60 см. Движението се осъществява при зимни условия по главния път Бургас - Айтос - Карнобат. Пътят Бургас - Средец - Ямбол също временно е затворен поради катастрофа, допълниха от полицията. От МВР призовават гражданите да не предприемат пътувания, освен в особено належащи случаи, при съобразяване на скоростта с тежките зимни условия.

През нощта електрозахранването в селата Равнец, Изворище, Банево и Драганово беше прекъснато. Все още не е възстановено навсякъде. Автобусите с ученици от Драганово и Изворище са били спрени заради затруднения достъп до Бургас. Всички основни пътни артерии на Бургас са проходими при зимни условия, съобщи кметът на общината Димитър Николов.

Пътната настилка в Сливенско е заснежена, на места заледена и опесъчена. Около 10 см е снежната покривка в областта. Това съобщи за Дарик дежурният в Областно пътно управление. Затворени за движение на товарните автомобили са пътищата Сливен - Ичера, Сливен - Стара река и Петолъчката - Котел. Три ТИР-а са закъсали в района на село Тополчане, съобщиха от полицията. Водачите са с леки травми, няма опасност за живота им. Пътищата се опесъчават. Движението в цялата област се осъществява при зимни условия. Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги. Няма населени места без ток и вода, увери директорът на Гражданска защита инж. Кръстьо Славов.

Разхвърляни са 100 тона пясък, 50 тона сол и 30 куб.м луга в Русе. Почистват се приоритетно улиците на масовия градски транспорт, събирателните улици на кварталите и района около болницата. Фирма „Берус", почистваща общинската пътна мрежа, е работила с осем машини и са разхвърляни са 30 тона пясък и 10 тона сол.

Затруднения има само по пътя между град Мартен и село Николово поради навявания. „Пътно поддържане" е работила с девет машини по входно-изходните участъци от Републиканската пътна мрежа. Използвали са 40 тона пясък и 10 тона сол. След като се почистят основните пътни артерии в града, ще се премине и към по-малките улички в кварталите, за да могат улиците да бъдат проходими при очакваното понижаване на температурите, Спасимир Димитров, директор на дирекция "Сигурност и управление при кризи".

Пътят Русе - Бяла е отворен за товарни автомобили, но те трябва задължително да са с вериги, съобщиха от Пътно управление Русе. За леките коли няма такова ограничение, но използването на вериги е препоръчително.

Кметът на община Бяла Анастас Трендафилов обяви бедствено положение, съобщиха от общинската администрация. Бедственото положение ще продължи до 12.00 ч. на 21 януари. На територията на община Бяла е прекъснат транспортния достъп до град Бяла и селата Горица, ГосподиновоСамотино и Дюлино. За овладяване на бедствието щабът за координиране на спасителните и неотложно аварийно - възстановителните работи преминава на непрекъснат режим на работа.

Пътищата в Силистренско са проходими при тежки зимни условия, съобщи ръководителят на Областното пътно управление Иван Иванов. Близо 50 машини чистят главните направления за Добрич, Русе и Шумен. Заради продължаващия вече 48 часа снеговалеж и вятъра, който на откритите места е до силен, бързо се образуват нови навявания. Най-сложна е ситуацията по пътя Силистра - Добрич, където в района на село Богорово преспите достигат до метър. Само 1 автобус за Велико Търново е тръгнал от силистренската автогара и за 4 часа е стигнал до Русе, съобщиха от автомобилната инспекция в Силистра. Тежка верижна машина на Гражданска защита е изтеглила 8 тира на разклона на село Гарван по русенския път, блокирани от един от камионите, който бил с летни гуми и без вериги. Заради  непроходими междуселищни пътища 9 училища в общините Кайнарджа, Ситово, Алфатар и Дулово не провеждат учебни занятия. Няма информация за селища без ток и вода.

Временно затворени за движение са четири пътни отсечки в област Добрич, съобщават от "Пътно управление". Това са Добрич - Житница - Пчелник, Добрич - Владимирово - границата с Варна, Добрич - Одринци - Ведрина - границата с ОПУ-Варна, Добрич - Методиево - Преселенци - Сърнино. Работи се приоритетно за почистване на основните пътни артерии в региона Добрич - Варна, Добрич - Силистра, Добрич - Албена, Добрич - Балчик, Добрич - Ген. Тошево, Добрич - Крушари. Продължават снегонавяванията в цялата област. На места преспите достигат до 50 см. Снежната покривка е между 5 и 10 см.


Пътната обстановка на територията на област  Шумен също е усложнена, съобщават от ОД на МВР. Затворен за движение е второкласния път Нови пазар - Тръница и третокласния път Шумен - Каолиново, в участъка между селата Войвода и Златна нива. Въведено е ограничение за товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета и задължително с вериги на главен път Русе-Варна в участъците от село Белокопитово към областите Разград и Търговище, на главен път Силистра - Шумен, по път Шумен -Карнобат в Ришки проход, като и по третокласните пътища в северната част на областта. Ришки проход е проходим, като за движение на товарни автомобили е въведено ограничение да са без ремаркета и полуремаркета и задължително с вериги.

Затворени за движение са пътищата Живково-Иглика-Калино в община Хитрино, Капитан Петко-Денница-Боян, община Венец, Кладенец - Друмево в община Шумен. Поради силни снегонавявания е затворена и отсечката Стоян Михаиловски-Мировци, като за село Мировци се пътува през село Памукчи. Всички останали пътища са проходими при зимни условия.

Няма населени места без електричество и вода. Поради непроходимостта на пътя все още от Друмево не е доставен хляб за хората в с. Кладенец. Създадена е организация за настаняване в шуменската болница на пациентите, които са на хемодиализа. Закъсал ТИР е бил изтеглен на изхода на Шумен, след кв. "Тракия", допълват от общината. На "Тиатан-БКС" е разпоредено да разпръсква инертни материали по заледените участъци на тротоари и улици.

Времето в Старозагорска област е облачно, на места превалява слаб сняг, съобщи за Дарик инженер Димо Желязков от Областно пътно управление. И на двата старопланински прохода пътните настилки са заснежени. Дежурни екипи ги почистват и опесъчават. На Шипка духа много силен вятър, предупреждават от пътното управление. През прохода е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета. За всички останали движението е без ограничения. На АМ "Тракия" също вали слаб сняг, пътната настилка се обработва. Видимостта навсякъде в областта е добра. Движението е без ограничения, но при зимни условия.

Между 10 и 15 сантиметра беше снежна покривка в област Ямбол към 9 часа. Заради непочистените пътища междуселищният транспорт е блокиран. От автогарата не тръгнаха първите ранни автобуси за Бургас, Шумен, Димитровград и Русе. Проходими са само шосетата от Ямбол до КалчевоБезмер, Сливен, Хаджи Димитрово и до Симеоново, информираха от автогарата в града. Очакват се най-големи проблеми с почистването в отсечките Дряново - Драмата, Сламино - Робово, Победа - Челник, където обикновено се натрупва много дълбок сняг, има и навявания, които усложняват обстановката.

Обстановката в София е нормална при зимни условия, а градският гранспорт се движи по разписание, без закъснения. Това каза в предаването Дарик кафе заместник-кметът на Столична община Мария Бояджийска. По думите й, всички улици с масов градски транспорт са били обработени в 4 часа сутринта, за да не се допусне заледяване.

С три часа закъснение се движи  към момента бързият влак със задължителна резервация „Чайка" от Бургас за София заради обилния снеговалеж, съобщиха от Българските държавни железници. С незначителни закъснения са заминали сутрешните влакове от гара Варна.

В останалите райони на страната не са регистрирани сериозни закъснения на влаковете, причинени от настоящите зимни условия, както и няма проблемни участъци с прекъсване на влаковото движение, допълват от железниците.