Отвориха ГКПП Кулата
Отвориха ГКПП Кулата / снимка: DarikNews.bg, Любима Калпачка
Отвориха ГКПП Кулата
25357
Отвориха ГКПП Кулата
  • Отвориха ГКПП Кулата

ГКПП Кулата е отворен след проведените разговори между гръцките земеделски производители и българския премиер Бойко Борисов. Пропускат се колоните от чакащи автомобили от двете страни на границата, съобщиха от Гранична полиция. При пристигането на премиера на граничния пункт днес следобед опашката от чакащи автомобили бе 8 км.

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с представители на протестиращите гръцки фермери следобед. Преди това той е разговарял с гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу, а министърът на земеделието Мирослав Найденов, който придружаваше премиера на границата, е провел разговор с гръцката си колежка Катерина Бацели. Ето какво разказа Найденов за срещата на премиера с протестиращите гръцки земеделци:

Първо, искам да уточня, че преди господин Борисов да се срещне с гръцките фермери, той имаше около половинчасов разговор с министър-председателя на Гърция Папандреу, след което по указание на двамата съответно аз разговарях с министърката на земеделието на Гърция. Ние съгласувахме тези действия, защото разбирате, че при създалата се ситуация не можеше премиерът или пък аз да отидем директно на среща с гръцките протестиращи земеделци. Това, което им каза премиерът на срещата, която стана на българска територия и то по тяхно искане, е буквално следното: че не бива те да решават свои проблеми, създавайки огромни проблеми на съседна страна и то приятелска страна.

Второто, което ги помоли, е с оглед на това, че наистина условията са изключително тежки, очакват се рекордни студове тази нощ, утре, наистина да проявят разбиране, да вдигнат блокадата и да продължат разговорите със своето правителство. Това, което аз уточних с гръцката си колежка, е общо взето съвместно, що се касае до инициативи, които касаят Брюксел, да подпомогнем в исканията гръцките производители. Така че съвсем кратка беше срещата, доста спонтанна. Откровен беше премиерът с тях и това беше чисто човешка молба. Те реагираха по този начин и вече е факт, блокадата е вдигната. Доколкото получихме допълнителна информация в 22 часа тази вечер те имат събрание, на което ще решават последващи свои действия. Продължават да настояват за среща с представители на гръцкото правителство. Искрено се надяваме проблемите им да бъдат решени по най-бързия начин и ако има някакви действия, те да бъдат предприети само на гръцка територия, без да засягат граничните пунктове.

Господин Найденов, окончателно ли падна блокадата на Кулата?

За момента казаха, че вдигат блокадата. Разбирате, че ние не сме водили с тях подробни разговори, не сме коментирали техните искания с тях, защото това е работа на гръцкото правителство. Ние ги помолихме наистина в дух на добросъседство да вдигнат тази блокада, защото няма как да бъдат решени техните проблеми, създавайки допълнителни проблеми в България. Отделно от това премиерът Борисов им каза, че по този начин те могат само да усложнят нещата, защото България ще предяви иск и този финансов иск трябва да бъде платен след това от данъкоплатците, тоест от самите тях. Така че аз наистина адмирирам проявения разум от тяхна страна и това, че вдигнаха блокадата. Дано в следващите дни да не ескалират отново разговорите им с тяхното правителство и дано не наложат отново, но не мога да се ангажирам с прогнози.

Имате ли информация как стои въпросът с другите пропускателни пунктове по границата ни с Гърция?

Те имат щаб и се надяваме това послание да бъде предадено до останалите пунктове и те да последват примера на Кулата-Промахон.

В 17 часа беше вдигната блокадата на ГКПП Ексохи. ГКПП Илинден ще бъде отворен без ограничение за всички автомобили до 20 часа. От 20 часа тази вечер до 6 часа утре ще бъдат пропускани само леки коли, след 6 часа ще преминават отново всички автомобили.

ГКПП Капитан Петко войвода вече е отворен, като блокадата бе вдигната в 18 часа. ГКПП Златоград работи нормално.