Предстои арест на шеф на държавна агенция, обеща Борисов
Предстои арест на шеф на държавна агенция, обеща Борисов / Sofia Photo Agency

Шеф на държавна агенция в понеделник ще бъде арестуван и даден на прокуратурата - това заяви в предаването "Панорама" на БНТ министър-председателят Бойко Борисов. По думите му в момента тече проверка. По думите на премиера „има много притеснени служители в държавната администрация", но не конкретизира за коя агенция става дума, като каза: "Нека се тормозят. Има три агенции - те сигурно имат какво да си мислят".

Ето какво още каза премиерът:

Вие сте в настроение след тази тежка седмица. Чак ви се чудя.

То като си много уморен не ти остава друго освен да се усмихваш накрая.

Война казахте вчера, а днес Алексей Петров го нарече политическа репресия, какво става, господин премиер?

Всеки може във времето на демокрация сам да определя и поведението си и изказванията си. Нямам никакво намерение да коментирам каквото и да е било изказване. Война е, защото виждате операциите, които прави МВР и ДАНС, под, искам да подчертая, ръководството на Главна прокуратура, Върховна касационна прокуратура. Има много, много себе отдадени прокурори в момента, дори когато съм бил главен секретар нямаше такива. Може би същите тези момчета пораснаха, но в момента се борят много и са действително адвокатите на държавите, хората, които защитават интересите на държавата, мотивирано МВР, мотивиран ДАНС, подкрепа от евроатлантическите партньори. Аз мисля, че това е достатъчно към днешна дата.

Това вашата война ли е или е войната на министър Цветанов?

Това е войната на държавата.

На държавата?

Няма никакво значение кой е премиер, министър, кой е шеф на службите. Всеки от нас е длъжен да си извърви пътят, който гласоподавателите, народът е избрал и е казал „искаме това да направите" и ние го правим.

Колко далеч ще стигнете?

До края. Аз дори истински се чудя на някои от анализаторите, които казват, че това е била операция срещу мен или на Цветанов. След като аз от три седмици бивам запознавам от колегите какво готвят, какво правят, какви доказателства, какви свидетели се явяват, какви материали излизат, това е, на всички мои критици искам да кажа, това е да нямаш зависимост. Това е когато, не те е страх, че няма какво да излезе за теб - атакуваш, правиш, оставяш службите и прокурорите да работят. Политическата воля на премиера е да не пречи, да няма свои, да няма близки, да няма приятели. Който е сгрешил, прокурорите и службите да могат да го арестуват. Това е политическата воля всъщност и това е липсвало на моите предшественици.

Казвате „да няма приятели" и това го казвате, защото с Алексей петров се познавате отдавна, играли сте карате, имали сте обща фирма, затова ли го казвате?

1982 -1983 година сме съотборници в националния отбор и в спорта. Действително той е човек с много качества, но в същото време това, което видях, с което ме запознаха колегите истински ме озадачи и дадох ход на операцията. Това е липса на зависимост - да няма човек, срещу който да не могат да работят службите.

Дори човек, с който сте се били на тепиха?

Ние сме се били в преносни смисъл на думата.

Каратето.

Такъв ни е бил спортът.

Да, в преносния смисъл на думата. Той що за противник е?

тече съдебен процес. Има постоянна мярка, до колкото разбрах днес СГС е постановил и всяко мое вмешателство, всеки мой коментар може да бъде използван после в съда като вмешателство и затова мисля, че това, което направиха колегите, толкова много прокурори и служители на ДАНС са работили, съдиите днес са отсъдили постоянна мярка, значи те са чели това, което им е било предоставено, взимали са решения, нека да ги оставим да работят на спокойствие.

Кажете, защото според вас...

Липсата на зависимост прави ГЕРБ много силна, много ясна партия.

Учуди ли ви това, че много хора искаха точно вие да се изказвате по този въпрос, точно вашето мнение да чуят?

Не, защото няма тема в България, по която да не ме търсят журналистите да се изказвам.

Особено тази обаче. От сряда всички казват Бойко Борисов да каже.

Аз в сряда излетях следобед за Брюксел, четвъртък беше Съветът в Брюксел и понеже чух подобни приказки свиках журналистите преди Съвета в представителството, за да им кажа мнението си по въпроса. Нормално е, били сме толкова години съотборници, нормално е да питат. И именно това е най-голямото ми достойнство, няма недосегаем и няма човек, не искам да казвам дали е виновен или не, съдът ще го отсъди, няма човек, срещу който службите да не могат да действат в България. И това се оцени веднага и от Америка и от Европа. Това е новата България. Службите, правозащитните системи могат да работят по всеки, няма значение какъв е.

Човек си задава въпроса дали е възможно един човек да е бил едновременно и в службите и в мафията?

Аз повече обаче по тази тема няма да говоря.

Казахте обаче подкрепата от вън, няколко пъти го подчертахте, включително и днес.

Аз мисля, че на няколко пъти посланиците на Водещи държави в света, дори не дипломатично, изказаха похвалите си към нас.

Така е, но те отрекоха акцията да е замислена от вън. Колкото повече го отричат, толкова повече съмнения има.

Вижте, напротив, акцията си е проведена изцяло от Прокуратурата, МВР и ДАНС, а това, че нашите партньорски служби са имали информация или не са имали, това не се коментира. Важното е, че на върха на представителството в България стоят посланиците, те, оставете всичко останало, толерираха волята на правителството, а ние като нация, като народ, които сме били сочени досега за най-бедните, най- лошите в Европа имаме нужда от тези позитивни сигнали, от тази оценка на света да каже в България вече този трудов народ вече не е най-корумпирания. Защо заслужават българите да бъдат наричани по този начин заради 15, 20 или 30 души. Каквато и да е цена ще я платя и тези хора ще ги вкарам в затвора, защото другите 7 млн. 900 и колко хиляди трябва да живеят добре. Не може 20-30 търтея да тормозят държавата и ние правим всичко по този въпрос.

Каквато и да е цена, казвате ще я платите.

Абсолютно вярно.

Това обаче да се изреже мафията от държавата без упойка е доста тежка задача?

Да виждате да ми е леко, на мен, на колегите, на екипа, не е леко.

Да се върнем към чужбина - Гордън Браун, Меркел, Ван Ромпой, Папандреу, Ердоган, Нетаняху, изреждам лидерите, с които се срещнахте през ...

Саркози.

...последните два месеца.

Три.

Добре, три. Най-важното, което поискахте от тях, това ли беше, което казахте преди малко, да признаят, че в България е друго?

Е, не, с всеки един от тях има отделни приоритети.

 

Най-важният от тях.

Пак повтарям, когато говориш с канцлера на Германия, говориш и за еврофондове, говориш и за инвестиции, говориш за тотална подкрепа на правителството, тъй като това е най-силната държава в Европа - държавата, която дава най-много пари. Когато говориш със Саркози, има други теми - въоръжаването и енергетиката, сигурността. С една дума, Франция и България в момента имаме прекрасни, приятелски и много, много отношения, които дават гаранция за бъдещето. Ердоган като съсед, мотор по „Набуко", ако искате и по тази тема да говорим. Но като резултат на всичко това, ако ми позволите, може би аз съм първият, който носи папки, които носят добри новини. Обикновено, когато се ходи в студията, се носят папки, в които има компромати.

Във вашите папки какво има?

Аз донесъл последната днес. Знаете, че 2008 година, тези зрители, които не знаят, бяха отказани по седем програми мерките за съответствие съответно на старото правителство. 2009 година също бяха отказани мерките за съответствие, а сега, 2010 година по седемте програми в рамките на тази седмица всички пари, които България до 2013 година може да усвои, са отпушени за България. Сиреч, когато бях в предизборна кампания, аз казах на българите - гласувайте за ГЕРБ, ние ще отпушим и ще върнем еврофондовете. Към днешна дата това мое обещание е изпълнено 100%, 13 милиарда лева могат да усвоят българите, ако сме кадърни, ако имаме желание, ако се напънем, можем да го направим.

Казвате „ако се напънем" - защото осигурени не означава усвоени?

Разбира се.

Ако под вас, г-н премиер, има уплашена и демотивирана администрация, нали знаете, че няма да стане?

Напротив, самият факт, и аз само за вашите зрители да чуят кои са програмите - това е програма „Транспорт", това е програма „Регионално развитие", това е програма „Конкурентоспособност", това е програма „Околна среда", това е програма „Техническа помощ" и това е програма „Административен капацитет". Просто много са интересни за гледане по простата причина, че, тук на вашите зрители отново бих искал да покажа - те са писани всичките писма по един и същ тертип, 2008 година, 2009 година, 2010 година, абсолютно по един и същи начин структурирани. Единствената разлика е, че тук пише „Станишев", тук пише „Борисов", сиреч екипът на Станишев и екипът на Борисов. В едните пише „не съответства", в 2010-та пише, че мерките за контрол са в съответствие с изискванията на ЕК. Искам да честитя на българите тази придобивка, защото едно е да чакаш, а друго е да знаеш, че парите стоят. И сега ние с кметовете в четвъртък, с министрите, със зам.-министрите ще направим всичко възможно да помогнем на тези, които нямат административен капацитет, ще отида в Пловдив с петима министри, ще обясня на кметовете какво не трябва да правят, защото много от тях с умисъл, с умисъл, повтарям, са проваляли програми.

Защо?

Абсолютно съм убеден, че на базата, за да изкарат някой лев. И ще дам пример - ЕК категорично казва, че обществените поръчки трябва да са с конкурс, а да няма пряко договаряне. Нашият закон го позволява прякото договаряне и маса кметове, понеже е много лесно да седна с тебе пряко да се договоря, разбира се, като пряко се договоря, пряко ще ми предложиш. Защото, като е конкурс, се явяват 30, 40, 50, 10 фирми. Има конкурс, явен, обявен и точен. Много от кметовете, включително от Смолян, 20% е глобена ЕК, е глобила България за това, че въпреки че са им казали да не правят пряко договаряне, те пак са си го направили.

Защо не дадохте пример с някой кмет на ГЕРБ, а с някой кмет на БСП давате пример?

Аз въобще нямах предвид. В Смолян на БСП ли е?

Да.

Защото в Смолян на кмета на БСП му направих и КПП,и Дора Янкова ми благодари много, направих й 50 км асфалтов път и тя много ми благодари. Трябва ли да скрия това, че след като има изрична санкция да няма пряко договаряне, е направено - не.

Добре, за кметовете не отговаряте ние, но администрацията уплашена ли е, в момента притеснена ли е?

Който е притеснен и не работи, и не получава резултат - безработица има, желаещи за топли канцеларии има и ще сменяме.

Да, но вашата работа е да намерите хора, които работят, а не да ги изгоните.

Аз мисля, че фактът, че към момента получаваме тези резултати, хората работят добре, защо да са притеснени? Да, има такива, които са притеснени в администрацията. В понеделник се надявам, че дали ще го арестуваме или директно ще го предадем на прокуратурата, но един шеф на държавна агенция още в понеделник ще го оправим. Ще разберете защо, защото в момента ни тече проверката, но вече знам какво е сторено.

На коя агенция ще кажете ли?

Не. Нека да се тормозят събота и неделя. Те са 30 агенции. Нека се тормозят. Те всичките сигурно има какво да си мислят.

И аз това си помислих.

Да им пожелаем лека нощ.

Със заменките измислихте ли какво да правите, така че България да не загуби пари?

Заменките са, бих казал, най-уродливото, което можеше да роди предишното правителство.

Да, но там има и ваши депутати.

Нашият депутат първо тогава не е бил депутат. Нека да сме ясни и коректни. Не е луд този, който яде зелника. Българинът го е казал. Луд е този, който го дава. Ако аз сега изляза и каза на хикс бизнесмени, елате ще ви дам по 200, по 300 декара на морето, те всички ще дойдат. Кой няма да вземе, защо да не вземе? Виновен е този, който дава. Емил Димитров има ловно, иска да си го комасира, да стане по-голямо, кандидатства, дават му го, взима го. Тогава той не е депутат. В момента голяма част от тези са изрязани дървета. Построени са цели комплекси. И аз мисля, че тук и прокуратурата и МВР трябва незабавно да отпочнат тази операция. Аз съм дал, между другото, две седмици срок. Две седмици, мисля, че ще се справят. Какво трябва да се гледа там? Първо, как е строено без строителни разрешения? Примерно един Несебър. Сиреч кметът знае, ако знае защо не се намеси? ДНСК или регионалната служба знае ли? Защо не е спряла строежа?

Втори кмет няма да спи спокойно.

Трето, защо и как, откъде са парите в този комплекс хикс? Коя е тази строителна компания, която е собственик ме интересува. Как са взели разрешение да строят през зима, през лято? Кои са тези длъжностни лица? Вие ще видите, че тук цялото това черво, наречено корупция, ще се разплете от единя до другия край. И така град по град. Това е. Или трябва да го докараме докрай, и аз затова донесох тези папки, защото в тях стоят 13 милиарда лева. Европа ни каза днес: това, което правите го толерираме. Ето ви парите. Сега продължавайте да работите така и не допускайте провали.

Европа казва и друго обаче. Всъщност вие казвате друго на Европа. Казвахме досега, че цел номер едно е пътя към еврото. Само че този път изглежда блокиран като границата с Гърция. И пак по вина на Гърция. Ще смените ли обаче целта в движение?

Не. Но това не значи, че трябва да кажем на хората, че тази цел става труднопостижима в следващите две-три години.

Труднопостижима? Не я обещавате?

Вижте, аз понеже обичам да говоря ясно. Тя няма как да стане. И вчера разговарях и с шефа на Европейската централна банка, и с г-жа Меркел, Саркози и важните хора, които биха ми дали съвет. Просто уплаха, стреса от Гърция в момента в ЕС е просто не можете да си го представите.

Аз мога да си го представя, но Симеон Дянков знае ли, че тази цел вече...

Симеон Дянков, като му се обадих снощи, той продължава да не ми вярва дори на лошата новина и казва: не, ние сега ще работим да ги стабилизираме. Той иначе е много ентусиазиран, с хъс и мерак работи, вика: не, ние ще стабилизираме еврото, защото сега сме добри, дисциплинирани. Между другото, действително вчера мен и естонския колега, ние сме единствените дисциплинирани в Европа.