Светослав Мичев: Не се притеснявам от моите действия
Светослав Мичев: Не се притеснявам от моите действия / снимкa: aref.government.bg

Шеф на държавна агенция в понеделник ще бъде арестуван и даден на прокуратурата. Това обяви още в петък вечер премиерът Бойко Борисов, като остави в тайна името на нарочената персона. Добави само, че има 30 агенции и всички техни шефове можели да се тормозят през почивните дни. Председателите на агенции в България си отдъхнаха бързо обаче, защото часове след изказването на министър-председателя в медиите се появи и името на визирания - шефът на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев. В сряда той ще бъде освободен от поста. Както вече ви съобщихме, по информация на "Дарик" утре прокуратурата ще му повдигне обвинение за злоупотреби с финансови средства.

Ето какво каза Светослав Мичев, все още председател на Държавната агенция за бежанците, след като премиерът съобщи, че ще го освободи от поста:

Не правя драма от това, че ще бъда освободен в сряда. Бях останал единственият шеф на агенция от предишното управление, така че нищо чудно няма в това. Неприятното е... начинът, по който се прави с тези обвинения, тъй като аз за себе си знам, че не съм виновен в нищо, но ако трябва да се доказва това и пред други инстанции, ще бъде много неприятно.

В момента, в който пък се смени властта, не се ли замисляхте, че би било по-добре да се оттеглите сам от този пост? Съжалявате ли, че не се оттеглихте?

Съжалявам, да, честно казано. Щях да си спестя неприятности. Аз очаквах, че ще бъда освободен заедно с останалите и дори за мен беше изненада, че мина толкова време, около седем месеца.

Кажете все пак за какви проверки става дума - ремонти, сграда на държавната агенция?

Една стара сграда в село Баня до Нова Загора. Там имаме приемателен център и трябваше да се направят ремонти, да се сменят покривът, дограмата, да се ремонтира парното. Всичко това е направено. Проверката, ако е ходила там, а те са ходили още в петък, би трябвало да видят, че то е направено, няма как да се скрие.

То е направено, но очевидно онова, за което ви атакуват, е, че то е направено с много повече средства, отколкото е струвало. Може би атаката ще бъде по линия на целесъобразността на използваните средства. Каква е стойността на този ремонт? Това ли се оказва основното?

Около 300 хил. лв. е целият ремонт, около казвам, сега нямам пред себе си документи. Относно целесъобразността... Значи, който познава Закона за обществените поръчки, знае, че като се направи един търг, който спечели на база най-ниска цена, той ще извърши, нали, услугата. Оттам нататък какви цени, какво, що това не е моя работа.

Премиерът пък каза половин милион лева от данъкоплатците плюс европейски пари.

Не може да става дума не за 500, а за 50 даже хил. лв. Няма как да се скрият тези пари и да се вземат, няма как.

А вие може ли да гарантирате, че няма конфликт на интереси при избор на тази фирма?

Не, има си конкурсна комисия, която е съставена от хора от агенцията, няма такова нещо.

Европейски пари има ли по този проект?

Да, да, иначе нямаме средства да го извършим сами. Имаме съфинансиране. Мисля, че около 25 на сто.

Вие правили ли сте проверки във връзка с...

Правил съм.

...обществени поръчки вътре в рамките на...

Именно.

...агенцията?

Точно така, и то точно на същото място, и то с независим експерт оценител.

Е какво показа вашата проверка?

Ами, някъде около... Има едно несъвпадение на цифрите около 400 лв. Не може да става дума за хиляди.

Четиристотин лева, примерно завишена оферта или...

Не съвпадат, нали, извършените работи с платената сума. Нещо там не са доизкусурили за около 400 лв. Това е резултатът от моята проверка и аз съм я пратил в инспектората на Министерски съвет. Ние имаме два одита от Министерството на вътрешните работи, който е сертифициращ и одитиращ орган на агенцията по европейския фонд - единият през април, другият - през октомври.

Показват ли някакви нарушения?

Не, абсолютно никакви.

Под документите стоят ли ваши подписи? Питам това, защото премиерът казва, че се надява да има и повдигнати обвинения до няколко дни. Очаквате ли да ви потърсят и от прокуратурата?

Ами, може би.

Притеснявате ли се?

Разбира се.

Че ще бъдете арестуван?

Ами, притеснявам се, като го е казал не кой да е.

А има ли основание да се притеснявате?

От моите действия не, нямам какво да се притеснявам. Започвам да се притеснявам от развоя на събитията.

Подходът на новата власт към казуса ви смущава?

Точно така. Не може да се направи една проверка за 3 дни - събота и неделя, и да се установи, че някъде са потънали 500 хил. лв. За такъв кратък срок няма как да стане това.

Тоест се съмнявате в обективността на новата власт към тоя случай?

Не зная за какво става дума, но се притеснявам точно от това.

Категоричен сте, че не може да се говори за източване на пари...

Не.

...от държавната агенция?

Абсурд. Това не може да стане. Нашият бюджет общо е 3.5 млн., като голямата част са за заплати и за изхранване на бежанци. Откъде да се вземат тези пари, че и да се скатаят, да се скрият, да се откраднат ли, какво?

Бихте ли тълкували всичко, което се случва под знаменателя, макар и малко силна дума, политическо разправа?

Всичко ми минава през главата вече, даже това.

А вие срещали ли сте се с г-н Борисов?

Не, бих искал, но той не ме е канил.

Вие също не сте искали обаче среща?

Не, не съм искал.