Синята коалиция: Кабинетът пада, ако строи АЕЦ „Белене”
Синята коалиция: Кабинетът пада, ако строи АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency
Синята коалиция: Кабинетът пада, ако строи АЕЦ „Белене”
26139
Синята коалиция: Кабинетът пада, ако строи АЕЦ „Белене”
  • Синята коалиция: Кабинетът пада, ако строи АЕЦ „Белене”

Ако ГЕРБ допусне грешката да построи новата АЕЦ „Белене”, това може да й коства управлението, така лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров коментира думи на ресорния министър Трайчо Трайков от вчера, че ще се върви към изграждане на такава централа. Ето какво още каза Мартин Димитров от името на обединението:

Вчера министър Трайчо Трайков обяви волята на правителството за строеж на АЕЦ „Белене”. Синята коалиция е единствената формация, която ще чуете с аргументи това да не се прави. Дори да се вземе 2 млрд. евро заем от Русия, каквото чухме от министъра, че се планира, парите за този проект ги няма. И ако се тръгне на финансиране през бюджета, това може да коства стабилността, може да няма пари да се платят пенсиите. Ние затова сме против.

На следващо място това ще доведе до невиждана и нечувана зависимост от Русия, втора атомна централа с руско гориво. Технологията, която ще се използва, е относително остаряла и не след много време ще се окаже, че подобно на трети и четвърти блок на „Козлодуй” животът на тази централа няма да бъде особено дълъг. Ние смятаме, че ако ГЕРБ допусне грешката като партия, която управлява в момента България, да стои тази централа, това може да коства стабилността, може да коства управлението на тази партия. Защото рисковете, които се допускат, са много тежки и трудно могат да бъдат преодолени.