Не на кражбите на снимки в интернет
Не на кражбите на снимки в интернет / netinfo

Нелогично е, че днес, когато почти всеки има фотоапарат, във всеки телефон има вградена камера и притежаваме ред други записващи устройства, кражбите на снимки са придобили такива огромни размери. Няма да е пресилено, ако наречем явлението епидемия. Снимки се крадат поголовно - от тийнейджъра, който иска да се изфука пред приятелка колко е надобрял с фотоапарата, до най-авторитетните медии, които подържат цели екипи от фотографи на щат.

Абсурдът стига до там, че великотърновска туристическа фирма, чийто офис е на метри от Царевец, открадна кадър от Царевец на софийски фотограф. Защото е по-лесно да напишеш в Google "Царевец" и да смъкнеш първото попаднало ти изображение, отколкото да направиш няколко крачки и едно "щрак". Или... честно да закупиш това, от което имаш нужда.

Подобни действия създават работа за години на куп адвокати, съдии и вещи лица. Все по-често резултатът за извършителите на подобни кражби е загуба на няколко хиляди евро, грешни пари, за обезщетения и разноски по дела. Единични съдебни процеси, обаче не могат да спрат порочната практика. Кражбите продължават, от най-простото "copy-paste", през уж коректното позоваване на източника - "снимка - интернет", та чак до други по-сложни схеми.

От тези схеми няма печеливши. Губим всички. Губи и фотографът-аматьор, който публикувал някъде снимка за съвет, утре ще я види като илюстрация на статията в някоя медия. Губят и медиите, които днес ще дръпнат за по-лесно снимка, утре по същата схема някой ще им открадне цялото съдържание.

Ние, екипът на photo-forum.net, казваме Стига! Всеки ден някой от нашите потребители е потърпевш. Всеки ден във форумите ни има теми за неправомерно използване на снимки.

Бъди достоен човек, а не крадец! Снимай със собствения си апарат, вместо да копираш чужди кадри. По-добре да направиш любителска снимка, но своя, отколкото да откраднеш чужда.

Каним всички - фотографи, създатели на изображения, медии, потребители на изображения, всички които споделят нашите виждания, да се присъединят към нас. Нека да направим една масирана медийна и интернет кампания. Да кажем "стига" на безконтролното смъкване на снимки и съдържание от интернет.

Подкрепете ни във Facebook или във форума на сайта.