90% от най-богатите данъкоплатци нямат регистрация по ДДС
90% от най-богатите данъкоплатци нямат регистрация по ДДС / снимкa: БГНЕС

Над 90% от физическите лица, които получават най-високите доходи в България, са били длъжни, но не са се регистрирали по ДДС. Това е съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов в „Седмицата" на Дарик. От агенцията уточниха, че стоте граждани с най-много доходи извън трудови правоотношения, са получили общо 347 млн. лв. според данните от подадените през 2009 г. данъчни декларации за доходите.

Отговориха ли германците за швейцарските и лихтенщайнските сметки?

Все още не са отговорили, но през изминалата седмица отправихме покана до моя германски колега. Същевременно потърсих и съдействието на премиера Борисов. Той се свърза с Ангела Меркел и вече имаме потвърдена среща в първата седмица на март. Аз и моят екип ще посетим на място германската администрация и там ще.

Отивате в Берлин да вземете банковите сметки на български граждани в Швейцария, които се оказаха в CD-то, което Германия купува. . . незаконно откраднато от някакъв швейцарец или друг гражданин от швейцарски банки?

Не само заради това. През януари месец беше подписана и спогодбата за двойно данъчно избягване с Германия, още повече че. . .

За избягване на двойното данъчно облагане.

Да, още повече че най-големият търговски оборот между страните от Европейския съюз е с Германия. Отиваме да договорим по-оперативен обмен и това също ще бъде част от темата, ще искаме да ни дадат оперативно, бързо информацията не само за този диск, а и преди една година, където поискахме сметките, които бяха взети от Лихтенщайн.

Това е другото CD, лихтенщайнското от 2008 г., също купено от Германия?

Да, абсолютно.

Вие одобрявате ли този подход впрочем, защото се води голям дебат в самата Германия, че незаконно придобиват данъчните информация от Швейцария и Лихтенщайн, които бяха пословични с опазването на банкова тайна?

Аз лично приемам всякаква информация, която може да послужи на администрацията така, че да залови тези граждани на съответната държава, които не си плащат данъците, за мен е полезно, така че аз лично го одобрявам.

А колко ще струва това? Четох интервю в "Труд" на говорител на германските данъчни, че нищо няма да ни искат, но те самите щели да платят два и половина милиона евро. Няма ли да искат да си избият тези пари от други държави?

Значи, първоначално като идем там с моя екип и като видим наистина за колко българи става въпрос, за какви суми става въпрос и доколко може да ни бъде полезна тази информация, тогава можем да говорим вече евентуално. Първоначално, първоначалните разговори са нищо да не плащаме, но ако все пак си струва и държат да плащаме, ако се наложи. . .

Сте готови да предложите България да плати.

Ами, след срещата, след като видим за какво става въпрос. . .

Първата седмица на март.

Първоначално така е потвърдено, да.

А има ли вече разкаяли се българи, защото другият възможен ефект от това, което направихте - цяла седмица да се пише как взимате швейцарските и лихтенщайнските сметки, може да бъде като по подобие на Германия, където 2 хиляди души след получаването на този диск с банкови сметки сами отивали да си признаят за неплатени данъци, за да не лежат в затвора, а само да си ги платят?

Все още разкаяли се, т.е. разкаяли се, ако приемем, че трябва. . . да приемем, че са платили, няма такива, които да са платили, но през изминалата седмица има 17 бизнесмени, които са се обадили на нашия кол-център да попитат, аджаба, кога, какво ще се случва, каква информация. . .

А, не казват кои са, а подпитват.

За техни приятели.

А-ха. А вярно ли е заглавието в "Стандарт", че погвате 4 хиляди души с пари в евробанки?

Четири хиляди души. . .

Души с пари, да, че вече сте добили такава информация за други държави, които са в рамките на евросъюза, аз поне така го разбрах.

Не, нямам такава информация.

Тоест нямате още информация за тези държави, в които няма банкова тайна.

Конкретни лица нямаме такава информация.

А вие защо не почвате от Австрия, от самата Германия, къде може да има банкови сметки, сигурно има в Испания, там работят толкова много българи, в Гърция?

Значи, тепърва, тепърва. . . аз септември месец миналата година бях на Г-27 в Париж, това е срещата на върха на приходните администрации, и там точно се коментираше, че има много тромав обмен на информация между европейските държави и в момента се изготвя такъв документ, който да регламентира по-бързия обмен на информация по принцип между европейските държави. Не че не сме питали, много трудно получаваме информация. Аз ви казах, преди година, година и половина попитахме за лихтенщайнските сметки. . .

Не, за тях ясно да е трудно, защото те нали са все пак особена зона, но за партньорите в Австрия например.

За съжаление трябва да отбележим, че наистина обменът на информация, какъвто и да е той, било за банкови сметки, било за сделки между лица от България и която и да е друга европейска държава, в повечето случаи чакаме информацията година, година и половина. Наистина много трудно си комуникираме, но. . .

А подкрепяте ли идея като тази на френския президент Саркози за 50 процента данък за доходите на французи в 18 страни, данъчни оазиси?

Аз си мисля, че данъчната политика в момента в България е много правилна. Данъците са на най-ниските нива, бих казал, в целия свят, затова. . .

Не, неговата идея е тези, дето се опитват да се скатаят в определени държави като тези, за които говорихме - Лихтенщайн, Швейцария, и пък съвсем има, така, забити данъчни оазиси, да могат да го направят, обаче, като ги хванат, 50 процента да им се взима данък?

Аз съм за завишаване на санкциите за нарушение на данъчните закони. Това много пъти сме го и предлагали. Досега не се е случвало, тъй като санкциите за нарушаване на законите, на данъчните закони в България, са пренебрежимо ниски. Няма да подам декларация, няма да си декларирам доходите, накрая ще ме глобят 500 лева, то е смешно.

Какво е участието на данъчните в "Октопод"?

На данъчните в "Октопод", в самия "Октопод" надявам се никакво, но по отношение на. . .

В операцията.

. . . в операцията "Октопод", ами, какво е участието. Ние с всички сили и средства съдействаме на органите и в момента проверяваме над сто физически и юридически лица, които са свързани с лицата, които. . .

"Октопод" и "Наглите".

. . . бяха задържани в двете операции, да.

А откъде е този извод за укрити милион и половина данъци от Алексей Петров? Аз изчетох. . . ще ви кажа аз какво разбрах - че връзката е през ДДС, че ако той би имал такива доходи като физическо лице, би трябвало да се е бил регистрирал по Закона за данъка върху добавената стойност, оттам би трябвало да начислява ДДС и това ДДС да го внесе. Или не съм разбрал, това поне, от което изчетох.

Аз по тази тема няма да коментирам, първо, защото има данъчна осигурителна тайна, която аз трябва да спазвам, и второ, в момента текат всички следствени действия, няма как да го коментирам. Цялата справка е дадена на председателя на ДАНС и на вътрешния министър, уведомен е министър Дянков, премиерът Борисов.

Добре, а миналата година на 22 април данъчните казват, че във връзка с кореспонденция между НАП и Сметната палата Алексей Петров и жена му са изрядни в данъчно отношение. Сега изведнъж се появява. . .

Значи, проверката за съпоставка на доходи и имущество няма нищо общо със същинската ревизия. Значи, едното е какво е декларирал по базите данни и какво. . .

Това е било проверката през април миналата година?

Проверката. . . за висшите държавни чиновници, които декларират данни пред Сметната палата, и където има разминаване, те изпращат да извършваме ние проверка. Проверката е твърде елементарна, само по базите на НАП - колко е декларирал, съответно какво имущество има срещу тези доходи и когато нещата са нормални и са съпоставими, всичко приключва. А вече същинската проверка, същинската ревизия е вече съвсем нещо друго. Там се изследват парични потоци, откъде са дошли парите, за какво са дошли парите и т.н., така че. . .

Тоест това правите сега, а преди е било една формална проверка?

Ами, тя не е формална. По принцип тя не е. . . ако някой да не възприеме, че само за Алексей Петров и за съпругата му е направена формална проверка. Когато дойде списъкът от Сметната палата с висшите държавни чиновници, според тях, според Сметната палата, където има несъответствие, ние правим за всичките подобна проверка, т.е. тя е една проверка само по базата данни, както междувпрочем правят и Сметната палата. Те, държавниците, висшите държавници подават там декларация, декларират, същевременно от регистрите на различните агенции - КАТ и т.н., Агенция по вписване, те правят съпоставка. Където се разминават, те я пращат при нас. Оттам нататък ние имаме база данни, в която те са декларирали данъци, доходи и т.н., декларирали са имоти, коли и т.н. и ако всичко е нормално, ние не преминаваме към проверки. . .

Това е било миналата година, всичко е изглеждало нормално.

Ами, по базата данни - да.

А "Медиапул" вчера пък съобщава, че служители на братя Галеви отиват на съд за големи данъчни измами. Според обвинителен акт изпълнителният директор на фирма "Инфра асет  мениджмънт" Пейчев и главният счетоводител Стоева са фалшифицирали документи за плащане на корпоративен данък. Галеви изследвате ли ги подробно?

Ние също и в тази операция участвахме активно. Всички свързани фирми с тях, както и като физически лица им беше извършвана ревизия, но конкретни данни няма, аз няма как да коментирам.

Имате ли вече някакви първи резултати от "Совите", от влизането на данъчните в складовете на производителите и вносителите на цигари?

Първи резултати нямаме, но това, което беше разпоредено от министър Дянков, наши мобилни екипи съвместно с Агенция "Митници" да влязат в складовете, в производителите на цигари, като направят инвентаризация и засекат, засекат дали тези количества се водят адекватно счетоводно. . .

Счетоводно, т.е. гледате колко цигари има и какво пише, че има.

Да, абсолютно, защото в повечето случаи, когато правим инвентаризации не само за цигари, физическото количество, което съответната фирма притежава, било цигари, било парфюми, било каквото и да е, се различава в пъти от това, което се води в счетоводството на дружеството.

Министър Дянков е цитиран да казва, че според него е 40 процента контрабандата в цигарите.

Ами, аз не мога да коментирам, може би там ген. Танов може да даде повече данни.

Добре, ама много странно е, от днешните публикации излиза, че самият "Булгартабак" е правил контрабанда, което аз поне не мога да си обясня каква е логиката държавното дружество да прави контрабанда.

Не, аз не съм чел какво пише в днешните вестници, но доколкото знам, нали, цигарите, които са хванати обратно да влизат в България, са наистина производство на "Булгартабак", което е напуснало територията на страната и после под някаква скрита форма. . .

Заова казвате -към митниците тия въпроси.

Да.

Трима инспектори от НАП - Велико Търново, сред които и шефката на отдел "Ревизии" Ценка Георгиева, арестувани за точене на ДДС заедно със зърнения бос Младен Милков те въртели фиктивни сделки. Какво е точно схемата?

Значи, те не са само трима, говоря за Велико Търново, говоря за цялата система за последните 6 месеца са над 25 служители, уволнени за корупция в НАП.

Двадесет и пет.

Над 25.

За колко време, за 6 месеца.

За последните 6 месеца, 13 само в Русе, в София има, в Сливен, сега последните във Велико Търново. Включително има ефективна присъда, произнесена срещу наш служител, 3-годишна ефективна присъда.

Толкова бързо за 6-те месеца?

Не, става въпрос за преди година.

Това е нещо по-старо.

Година, откакто аз съм изпълнителен директор, т.е. на 16 февруари стана една година, откакто аз съм изпълнителен директор, така че можем да кажем, че за последната 1 година. Та има и ефективна вече присъда, и то. . . Аз,  питаха ме преди време това не срива ли авторитета на НАП, когато залавят толкова много наши служители. Аз казах, че според мене би трябвало да се повишава, тъй като всичките тези уволнени служители са по инициатива на ръководството и вътрешните контроли и сигурност в НАП.

Хващате своите, дето работят за бандитите.

Ами, абсолютно. И за първи път, така, мога да кажа, че и в последните 6 месеца се демонстрира ясна воля за съдействие между НАП, МВР, ДАНС, прокуратурата, защото по-голямата част от акциите са си съвместни с МВР, включително и тази във Велико Търново. Тя вече тече, ще ви излъжа, но може би от 2 месеца отпреди края на миналата година.

Четох ваше интервю, където точно зърното го слагате сред големите далавери с данъци. Каква е схемата при зърното?

Значи, схемата със зърното, не само със зърното и с други стоки, особено след влизането в ЕС, е фиктивното напускане на територията на България. Значи, декларират, че, фирмите декларират, че извършват вътрешнообщностни доставки, същевременно зърното се реализира в България. Но когато става въпрос за вътрешнообщностни доставки, значи, данъкът, който те трябва да начисляват, е нула, същевременно ползват данъчен кредит. Нещо повече, акцията, която пак беше между МВР и НАП, когато бяха задържани граничните полицаи на. . . не знам точно на кой пункт беше, мисля, че на Кардам ли, не знам къде беше, точно това беше поводът - фиктивно регистриране на износ на стоки и напускането на транспортни средства на територията на България.

Цветан Цветанов говори тази седмица за теч на информация в НАП.

Аз лично не можах да разбера за какво става въпрос по отношение теч на информация. Аз твърдя, че теч на информация чак такъв няма, тъй като, ако имаше теч на информация, може би нашите колеги във Велико Търново щяха да разберат и щеше да се провали акцията. Сега, може би по определени, така, по определени теми може и да излиза някаква информация, аз не твърдя, че сме запушени отвсякъде, но коя е пък тази организация, от която дори и в света не тече по някакъв начин информация?

Докъде стигнаха проверихте на данъчните декларации на фолк и поп изпълнителите, на футболистите?

Не, тези проверки продължават. Аз искам да ви кажа, значи, по принцип и ваши колеги, и обществото очаква, че като кажем започваме проверка на някого и може би за 3 дена трябва да свършим. Това няма как да се случи. Една проверка трае от порякъда на 3-4 месеца.

Е, защо толкова дълго, то не е ли сравнително ясно?

Не е изобщо сравнително ясно, защото механизмът е, първо, пак ви казвам, селекция по базата данни на информация, която има в нашите масиви. След това даваме на съответното лице, няма значение поп, фолк или футболист и т.н., искане за представяне на писмени обяснения, документи и т.н., за да видим, за да му дадем възможност той да докаже, че тия разминавания, които ние виждаме, няма. . .

Имате предвид разминаване между каква кола кара и каква заплата взима.

Ами, имам предвид дори и това, имам предвид и това, което стана ясно, обществена тайна, че хора, които са на показ, публични личности, едва ли не живеят без пари, тъй като те не са декларирали 1 лев при нас, а същевременно всичките виждаме какъв начин на живот водят, включително и футболистите, включително и футболни съпруги, предаванията, виждаме за какви помпозни, така, дрехи и бижута, начин на живот, а същевременно работят за 200 лева, те не работят, а техните съпрузи работят по за 200 лева. И им даваме възможност да ни обяснят как точно се случва.

Какво обясняват сега, то понеже вече ви обясняват? Не ви питам за конкретен човек, а идва тоя футболист и какво вика.

Ами, значи, ние, така, дадохме на футболистите в А група възможност да декларират и да ни обяснят. Една голяма част не можаха да ни обяснят и затова вече преминахме към, така, същински проверки на 261 футболисти в А група.

Двеста шейсет и един?

Да, в момента текат проверки на. . .

Тоест това са тия, дето не са могли да обяснят.

Да, и това е първият етап.

Те колко са всички, аз не съм компетентен колко футболисти са в А група, ама. . .

В момента не мога да ви кажа, ама. . . колко са отборите, 15-16 отбора по 20 футболисти са. . .

Тоест искате да кажете, че от 300-350 примерно футболисти. . .

Четиристотин да са.

Така, от тях повече от половината не можаха да кажат отде пари?

Не можаха, не можаха, ами, няма и как да обяснят. Значи, няма как да обясниш с 200 лева тоя начин на живот.

А с певците?

И с певците е същото нещо. Декларират едва ли не заплати от по 200, 300, 500, 1000 лева на месец, а същевременно всичките знаем хонорарите, че са от порядъка на 5-6. . . бяха, хайде, сега малко са намалели във връзка с кризата, но на топ изпълнителите пак са от порядъка на 3-4 хиляди лева.

В кои нови браншове влизате?

Е, значи, аз пак искам да ви кажа, че ние нови браншове. . . какво означава нови браншове, ние не ги делим на браншове. Ние си имаме система за извършване на селекция.

Каква е тя?

Е, тя е куп критерии, които няма как да ги казвам тука. Сега, много ни е интересно, тука в скоро време ми излезна една справка за доходите, които са декларирали физическите лица през 2008 г., извънтрудовите доходи, и тези, които са получавали извънтрудови доходи над 50 хиляди лева, сега започваме една проверка дали са се регистрирали по ДДС. Там ще е много интересно също.

Да, това е всъщност това, за което Алексей Петров. . . Или не е така?

Не, не, не мога да кажа дали за това Алексей Петров. Не става въпрос за Алексей Петров, става въпрос за лица, които са декларирали доходи над. . .

Че имат 50 хиляди. . .

. . . над 50 хиляди лева и първоначалните данни показват, че над 90 процента са забравили да се регистрират по ДДС.

А това важи и за физически лица, не само за фирми.

Абсолютно, за физическите лица говорим в момента.

Ще събира ли НАП глобите към КАТ?

НАП вече ги събира. . .

Сега нали се готви, може би аз не съм разбрал, тази седмица се готви някаква промяна, при която директно да става плащането, без да се минава през КАТ, за да ти съставят акт, респективно наказателно постановление.

Не, не знам. Аз само мога да кажа, че от началото на тази година Агенцията за държавни вземания премина в структурите на НАП, за съжаление едно тежко наследство от 6 милиарда и половина несъбираеми вземания, за съжаление, наследихме едни неефективни процеси, недотам прозрачни действия и съм разпоредил на нашите директори, които са новите вече на тези дирекции, да направят пълна инвентаризация. Но там трябва да се помисли като цяло за оптимизация на дейността и на това, с което се занимава АДВ. Не може квалифицирани кадри в Агенцията за държавни вземания, сега вече в НАП, да се занимават с дела от порядъка на пет лева, десет лева. При нас в момента идват някакви конфискувани стоки от съдилищата в полза на държавата, с които ние след това трябва да се опитаме да се разпореждаме - ножчета, бургии, замразени заешки бутчета и т.н., и т.н. Та в тази връзка съм разпоредил на нашите експерти да направят цялостен одит както на дейността, откакто е създадена АДВ, съответно и да дадат предложения за оптимизиране на дейността като цяло. И миналата седмица имахме срещи и с мобилните оператори, в които по принцип поискахме да намерим механизъм, по който да получаваме от тях телефоните на гражданите, тъй като над един милион изпълнителни дела стоят замразени, тъй като дори няма и начин, по какъв начин служителите да. . .

Не можете да намерите хората.

Да, няма слушателите как да се свържат или другото, което е, в момента какво се прави - пишат се едни покани, изпращат се с едни обратни разписки, пък чакаме да се върнат тези обратни разписки, завежда се изпълнително дело. . .

Ама, нали разбирате сега, че веднага ще се скочи в обществото - как така данъчните ще получават телефона ми, мобилния ми телефон?

Е, данъчните знаят какви данъци притежават лицата, знаят какви имоти имат лицата, знаят какви коли карат лицата, не е толкова страшно да им знаем телефоните, и то не за нещо да ги репресираме, ние няма да използваме тези телефони за нещо друго, а просто да им напомняме. Защото много пъти, знаете, че гражданите за глоби от пет, десет, двайсет лева просто забравят. Аз съм убеден, че няма гражданин в България, който, ако го подканиш да си плати двайсетте лева, за да няма проблеми при издаване на удостоверение или т.н., някой да се запъне.

Вярно ли задържате ДДС за половин милиард лева с обяснението зачестили измами и че трябва да ги проверявате?

Значи, това са пак. . .

Това е заглавието на "Дневник" от понеделник под главата.

Да, да, това са пак едни спекулации, които целят да дискредитират както работата на НАП, така може би и работата на правителството. Няма човек в. . . това не е една статична величина, това е една динамична величина, тъй като, както знаете, всеки ден, всеки ден се декларира както за внасяне, така и  за възстановяване. Днес примерно. . . към 14-о число на всеки месец, когато дружествата декларират със своите декларации суми за възстановяване, в един момент може салдото да се повиши. Примерно след десет дена, когато администрацията върне вече тези суми, салдото пада. Но дори и 500 милиона да са верни примерно, аз искам да попитам, при положение че се твърди, че около 400-450 милиона. . . 400 милиона, да кажем, че е нормално задържано салдо, но тези данни са от 2006-2007 година. Само ще ви дам за пример, че на 1 януари 2007 година фирмите, регистрирани по ДДС, са 103 хиляди. Към края на 2009 година фирмите, регистрирани по ДДС, са 200 хиляди. Така, това е в резултат на влизането ни в Европейския съюз и възможността за доброволна регистрация по ДДС. Как така изведнъж за две години и половина, три години този размер се увеличи с толкова пъти и с каква цел. . .

А лихви плащате ли, като. . .

. . . и с каква цел се регистрират тези дружества? По-голямата част от тях са за измами.

Според вас за измами се регистрират?

Да, да.

Не сте ли малко. . . ами, то това ви е работата, да сте мнителен де, но. . .

Изобщо не съм мнителен, аз говоря с факти и данни. Значи, за миналата година разминаванията по системата VIES, това, където следи доставките и придобиванията със страни от Европа, е 480 милиона. Аз говоря с данни.

Четиристотин и осемдесет само ДДС-то или. . .

Само ДДС. Разминаване в ДДС-то. . .

Ама тук, значи, трябва да играят и западняци в тая работа.

Ами, играят. Аз мисля, че вчера някъде четох, че последните данни за кражбите на. . . злоупотребите с ДДС в Европа, мисля, че 200 милиарда ли. . . някъде го прочетох вчера, стигат 200 милиарда евро.

А лихви плащате ли, като бавите ДДС?

Ами, сега с новото законодателство вече ще трябва да плащаме.

Защото четох, че български съд е задал въпрос в Люксембург и по старото. . . че би трябвало, прилагайки общите европейски правила. . .

По старото законодателство лихви, когато е пусната ревизия, не възстановяваме. Само искам да ви кажа, да се спре със спекулациите, в момента ДДС-то, задържаното, към петък е под 450 милиона. Мисля, че беше 430 и нещо.

А то е задържано, защото го проверявате.

Ама, то не е неправомерно задържано, то е задържано поради това, че текат ревизии.

Но тези ревизии не ги правите, защото държавата няма пари, един вид понеже нямам пари да ти платя, ще ти направя една проверка, да те мотая.

Значи, ама това са. . .

Нали, защото това е логиката, нали, която. . .

Ама, това са спекулации. Аз пак ви казвам, значи, 480 милиона са разминаванията. Да не говоря по отношение на това в нашите системи, вътрешните доставки колко са разминаването. Другото, което искам да ви кажа, 3000 са ревизорите 2005-2006, 3000 са ревизорите и 2009. Фирмите от 100 стават 200 хиляди. Сега значи с тоя ограничен ресурс, който имаме ние. . . продължават, и те фирмите се множат. Ние същевременно с тоя ограничен ресурс, който имаме, трябва, няма как да се спаси.

Националният статистически институт отчита тая седмица 12 процента спад на доходите през 2009. Как изглежда като спад на данъците?

Значи, аз, специално за НАП говоря, за 2009  я отчитаме като една много успешна година, и то в резултат на действията на нашите служители и извънредните мерки, които предприехме. Защо го казвам това нещо? Тъй като данните показват, това също може да се провери, няма къде да се скрие, 350 милиона събрани данъци повече, отколкото през 2008 година, в условията на криза. Сега не можахме да изпълним планираното, но пък планираното, всички знаем, че беше необосновано завишено. Нашият план за приходите беше с 20 процента завишен, при положение че знаем, че цялата икономика тръгваше надолу, тепърва се задълбочаваше кризата, тепърва влизаме в една безработица. Така че специално за НАП аз 2009 я отчитам като една много успешна година.

А каква е истината пък със здравните вноски? Здравната каса се оплака миналата седмица, че 60 милиона лева не са платени през януари, а четох някъде, че вие пък казват, че са 30 милиона лева повече събрани.

Трисет и осем милиона през януари месец са събрани повече спрямо януари на миналата година. Сега, не знам колегите от здравната каса точно какво са имали предвид. . .

Тоест няма, защото веднага развитието на драмата е, че няма да има пари за здраве. Но това, което вие казвате, излиза пък, че ще има повече пари.

Ами, добре, аз казвам, аз говоря с данни, данните могат да се проверят. Здравните вноски за януари месец са 38 милиона повече, отколкото през януари на 2009 година.

Сега тече данъчната кампания за доходите 2009 година. Декларирането на заеми е новост. Трябва да декларира и тоя, дето е дал, и тоя, дето е взел.

Да.

Колко назад?

Пет години назад.

Ами, добре, ама това какво решава? Защото вие нали искате да хванете тоя, дето, като му видите майбаха или някаква суперкола, отивате и го питате - а пари, той вика аз взех от 500 души по 2 хиляди лева и така събрах тия пари. Само че сега той ще вика вие до коя година ме питате, до 2004, нали. Аз ще ви декларирам, нищо не съм взел до 2004. Обаче те ми ги дадоха 2003, аз си ги държах в нас и отидох и си купих колата.

Безспорно сте прав в това, което казвате. Позицията на НАП беше да няма ограничение назад във времето, но в парламента, когато течаха дебатите, в крайна сметка се прие. . .

Оставиха тая вратичка за преди 2005 да може.

Приеха тази стъпка, но за нас това пак е стъпка. Нека да видим как ще работи във времето и ако трябва, аз съм убеден, аз съм говорил с министър Дянков, с премиера сме говорили, говорили сме и с други депутати, с г-жа Менда Стоянова също и ако наистина не е работещ механизъм, много е лесно вече, когато има такава действаща норма, срокът да бъде премахнат.

А трябва да се декларира всъщност невърнати остатъци, т.е., ако си взел 2005 или 2006 50 хиляди лева и си върнал обаче от тях 10, сега отиваш и декларираш 40.

Да.

А всъщност трябва да декларираш над колко заеми последно?

Ами, в момента цифрата беше над 40, става дума, но. . .

Над 40, да. А по отделни може ли. . . т.е. ако имаш над 40, по 10 лева да си ги взимал, трябва да ги отчиташ всичките.

Значи сборът над 40. . .

Да, а единична няма.

Да. По-важно е да видим какво ще декларират сега. Към момента мога да кажа, че до края на януари вече има декларирани 35 броя декларации с получени и дадени заеми.

Тридесет и пет са си признали за заемите.

Да, към момента, към края на януари. Ще видим до края на кампанията колко ще декларират.

А колко подадоха с облекчения да плащат данък, 5 процента?

Ами, към момента 94 броя са подадени, не, то е за семейното облекчение.

А, това е за семейно. Само 94 млади семейства, такъв дебат се води за кредитите.

Към момента говорим, към момента. До края на кампанията има още време.

А общо за тия, които са си подали като физически лица декларации имате ли?

Към края на януари са подадени 17 хиляди декларации, от които 640 са по интернет.

Ами, то няма разлика обаче дали си ги подал по интернет или по пощата, все ползваш 5-те процента.

Значи, половин. . .

Не се насърчава. . . в смисъл, че няма да ти се кумулира, така да се каже, отстъпката.

Не, по интернет, когато подаваш до края на кампанията, си ползваш отстъпката.

Да. Става дума, че няма насърчение за хората да подават хем по интернет, хем бързо. Още са. . .

Ами, според мен хората би трябвало вече да търсят алтернативните начини на подаване на декларации. То вече в ХХт век кой е алтернативния освен чрез интернет. . .

Иска се електронен подпис обаче.

Да, ама защо трябва да ходиш да се редиш на опашки и т.н. И между другото сега искам да напомня на всички граждани, които имат задължението да подават при нас декларации, да не чакат последния момент.

Тридесети април.

Да не чакат последния момент, да се наредят в последния ден на опашка и да почват да роптаят срещу НАП. Ами, НАП няма как да направи така, че накрая на. . . последния ден се наредят опашки от хиляди хора, ние да не сме шесторъкият Шива.

Е, там изгодата е обаче, че внасяш по-късно данъка. Държиш си ги в банка парите през туй време.

Коректните хора, които не правят стъкмистики в тия тук 4 месеца, си подават бързо декларациите. Така че крайно време е в България да разберем, че за да живеем в нормална държава, трябва да си плащаме данъците като в нормална държава, още повече при тия ставки, които имаме.