30 дунавски острова вече са под вода, в Брегово режат дигата
30 дунавски острова вече са под вода, в Брегово режат дигата / cнимкa: Министерство на земеделието и храните; община Лом

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов взе решение да се прореже дигата на река Тимок край Брегово, за да може водата да се върне в руслото на реката. В 17.00 ч. дигата беше прерязана, от „Гражданска защита" очакват до 6-7 часа нивото на водата ще спадне. Действията бяха консултирани с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Найденов, който отиде на място в Брегово, за да проследи ситуацията, коментира, че това е единственото възможно техническо решение, за да се избегне наводнение на околните къщи и дворове. Той информира още, че Областна служба „Земеделие"-Видин започва обследване на пропадналите площи, като за тези, за които се констатира, че са пропаднали на 100%, вследствие на наводненията, ще бъдат изплатени средства за компенсиране на загубите. От служба „Земеделие" започват да изготвят констативни протоколи за пропадналите площи.

При посещението си в Брегово министър Найденов заяви още, че са наложителни законодателни промени, с които речните диги да преминат на разпореждане на една агенция или министерство. По думите му в момента някои от дигите се стопанисват от общините, които нямат средства, нито специалисти, за да ги поддържат. Други диги се поддържат от Изпълнителната агенция по хидромелиорации и „Напоителни системи"ЕАД към МЗХ, отделно имат ангажименти още МВР и МОСВ.

(Снимка на обстановката в община Брегово, МЗХ)

Нивото на река Дунав продължава да се покачва. Частично или напълно под вода вече са 30 - почти всички, български дунавски острови, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Най-дълбока е водата над остров Цибър - 1,80 м. При Русе е започнало наводняване на остров Люляка. Залети са и дълги части на българския бряг на реката. В района на Русе това се вижда при местността Стълбище. Все още няма опасност за градските части на Русе или околните села.

Нивото на река Дунав почти стигна критичните 800 см при Лом. Днес сутринта бяха измерени 797 см. „При 820 см започваме изграждането на първата защитна дига в района на пристанището, която трябва да защити централната градска част на Лом. Имаме пълна готовност за изграждането на защитното съоръжение", заяви кметът Пенка Пенкова, която е ръководител на сформирания вчера Кризисен щаб.

20-метровата дигата ще бъде изградена от панелни елементи и инертни материали на западния кей в района на ломското пристанище. Защитното съоръжение ще бъде вдигнато с техника на пристанището, общината е осигурила 300 чувала с пясък и хора, които да участват в градежа на стената.  Защитните диги край селата Орсоя и Добридол, които предпазват помпената станция, която подава питейна вода за гр. Лом са под денонощно наблюдение.

(снимка на река Дунав край Лом днес, пресцентър община Лом)

„Гражданска защита" остава във втора степен на готовност за действие „Денонощно наблюдение". По поречието на реката в ломския й участък са разположени наблюдателни постове, които следят за измененията на нивото и евентуални пробойни в дигите.

Насипните диги на река Дунав край Силистра са обрасли с растителност, съобщи изпълняващият длъжността директор на местната "Гражданска защита" Тодор Димитров. Според него това, както и високите подпочвени води в района, може да създаде проблеми при превозването на инертни материали за евентуално надграждане на дигите, ако нивото на реката надхвърли критичното.

Първоначалният оглед, който правят на дигата днес екипи на „Гражданска защита" и дружеството „Напоителни системи", показва,  че нивото на Дунав край Тутракан е достигнало основата на дигата. Високо е нивото на подпочвените води в Айдемирската низина, в други райони и има заблатявания. От „Гражданска защита" съобщиха, че са изпратени писма до кметовете на крайбрежните общини за създаване на групи за наблюдение при наближаване на критичното за този участък ниво от 777 см, както и за осигуряване на инертни материали за евентуално надграждане и укрепване на брега.

Нивото на Дунав край Силистра от днес в 7.00 ч. се е повишило с 6 см и в
следобедните часове достига 625 см, съобщиха от местното представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. Когато нивото на река Дунав достигне 680 см, ще бъде въведена първа степен на готовност за действие - „Повишено внимание", съобщиха от „Гражданска защита".

Подробности за обстановката на българския бряг четете ТУК