Бербатов пред сайта на УЕФА: На България все нещо не й достига, но ще се борим
Бербатов пред сайта на УЕФА: На България все нещо не й достига, но ще се борим / снимка: Sofia Photo Agency
Димитър Бербатов даде специално интервю за официалния сайт на УЕФА, в което говори за българския национален отбор и неговите амбиции за класиране на Европейското първенство през 2012 година.

Предлагаме ви превод на материала със заглавие: „Бербатов – голямата надежда на България”:

Рекордьорът по голове за България, Димитър Бербатов е горд с многото си лични постижения на интернационално ниво, но най-много желае успех на голям турнир.

След десетилетие на безпрецедентни постижения през 90-те, България не успя да повтори тези успехи през последните години; нещо, което Димитър Бербатов иска да промени и заради което се цели в място на Евро 2012.

Бербатов е талисман на България в последните няколко години, след като пое капитанската лента през 2007-а и изпревари Христо Стоичков и Христо Бонев по голове за националния отбор. Въпреки това, до момента успех на голям турнир винаги се е изплъзвал на нападателя на Манчестър Юнайтед, нещо което той отдава на няколко фактора.

„Защото сме малка държава – не сме като Англия, Италия или Бразилия – нямаме толкова много добри играчи”, заяви Бербатов за UEFA.com. „И когато някои играчи се контузят, е трудно да ги заменим, но мисля, че имаме някои талантливи млади играчи”. Докато той признава, че България ‘винаги играе с трудно съперници’, Бербатов допълни, че има и друг елемент за неуспешните квалификакационни кампании на отбора. „Нещо винаги ни липсва, не мога да кажа какво е то”.

90-те години белязаха златен период за българския футбол, след като националният отбор се класира за три поредния турнира, като най-доброто представяне бе четвъртото място на Световното 1994. „Хората винаги опитват да сравняват отборите, в миналото, сега и в бъдещето”, заявява 29-годишният футболист. „Това носи напрежение на играчите. Тогава бе различно, имахме велики играчи. Те направиха нещо немислимо и все още живеем със спомена”.

Бербатов има опит на голям турнир, но престоят в Португалия на Евро 2004 не бе приятен, тъй като България загуби всичките си три мача, допускайки девет гола и отбелязвайки само един. След като пропусна Световното първенство тази година, следващата цел на националния отбор е класирането за Полша и Украйна след две година, а България попадна в група G заедно с Швейцария, Уелс, Черна гора и – страната, където Бербатов играе – Англия.

Със смес от опитни стари кучета и талантливи младоци, Бербатов се надява, че това може да е моментът България да възвърне част от предишната си слава. „Очаквам с нетърпение да се класираме за Европейското първенство. Ако успеем да направим това, ще бъде щастлив. Ще продължим да се борим и да работи, докато не постигнем нещо”.

Въпреки че до сега отборът не е стигнал висините на техните предшественици все още, Бербатов води атаката и мина много лични рекорди по пътя си. той вкара 48 гола за България, рекорд, който той оценява. „Аз бях много горд с това постижение, защото това бе моя амбиция, да бъде най-добрият голмайстор в историята”, казва той. „Получих писмо от човека, който бе на първо място, Христо Бонев, и той ми каза, че е горд с мен”.

През януари той бе избран за Футболист на Годината в България за рекорден шести път, наддминавайки „великия” Стоичков и е доволен, че неговото „име ще остане в историята на България”. „В миналото имахме Стоичков, Бонев, Балъков, Лечков, Костадинов, Пенев – велики, велики играчи”.

И докато името на Бербатов със сигурност ще бъде споменавано по същия начин след неговото отказване, приоритетът на сегашния капитан е да постигне техния успех с България. Контролата в сряда срещу единия от домакините на Евро 2012 – Полша може да даде добър индикатор за това, колко успешен може да бъде той.