Дянков поискал информация изтичат ли пари от филиалите на гръцки банки
Дянков поискал информация изтичат ли пари от филиалите на гръцки банки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Финансовият министър Симеон Дянков е поискал информация от Българската народна банка и от Международния валутен фонд за евентуално изтичане на пари от филиалите на гръцките банки у нас. Това съобщи самият Дянков. Той обясни, че централната банка като регулатор може да направи много, така че депозитите от подразделенията на гръцките баки у нас, да си останат в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че са предприети всички възможни мерки.

„Това е регулация, която се води от БНБ. Аз искам обаче да съм убеден и от БНБ и господин Искров, и от Фонда, че това няма да попречи на развитието на българската икономика и бизнеса, а ми е казано, че в срок до три седмици аз или ще получа такова уверение, или ще започна още повече да се притеснявам. Гръцките банки са около 30 процента от банковата система, но от гледна точка на даване на кредити те са още по-малко – някъде около 20 процента, на депозитите са около една трета, но това е достатъчна причина за някакво безпокойство”, каза финансовият министър.

„Банковата система не се коментира, дори и Дянков не би си го позволил в мое присъствие. Предприели сме мерки, уведомили сме и Европейската централна банка, и всички останали, които имат отношение по тази тема. А тези, които са продавали навремето банките, е трябвало малко да мислят. На мен ми е много лесно сега, включително и на наши партньори, които тогава са били в управление, да им прехвърля цялата вина. Няма да го направя, защото така съм възпитан”, каза премиерът Борисов.