Поли Пантев и Иво Карамански били сътрудници на МВР
Поли Пантев и Иво Карамански били сътрудници на МВР / Sofia Photo Agency
Поли Пантев и Иво Карамански били сътрудници на МВР
26581
Поли Пантев и Иво Карамански били сътрудници на МВР
  • Поли Пантев и Иво Карамански били сътрудници на МВР

Поли Пантев и Иво Карамански са били сътрудници на МВР до 1992 г., сочи справка на вътрешното министерство. Красимир Маринов - Големия Маргин и Младен Михалев-Маджо са били старшини в отдел „Физкултура и спорт" преди 1989 година.
Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов пък са работили в бившата ЦСБОП, което бе известно и до момента. Никой от посочените имена не е бил агент на ДАНС.

Поли Пантев е бил сътрудник на Софийско градско управление на МВР от 1986 до 1992 г., а Иво Карамански от 1985 до 1992 г. Проверени са и още имена на бизнесмени, за които се твърдеше, че са били сътрудници на МВР, уточняват от вътрешното министерство.

За Младен Михалев-Маджо е установено, че като състезател по борба е служил като старшина в отдел „Физкултура и спорт" за периода 1986-1989 г. За Красимир Маринов-Големия Маргин - като състезател по борба е служил като старшина в отдел „Физкултура и спорт" за периода 1985-1987 г. Дупнишкият бизнесмен Пламен Галев е започнал работа в системата през 1988 г. като милиционер в Районно управление-Станке Димитров към МВР-Кюстендил, служил в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) в Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) до 1997 г. Съдружникът му Ангел Христов - като милиционер служи в СОБТ от 1990 г., след това работи в Регионалното звено за борба с организираната престъпност при РДВР-Кюстендил и в ЦСБОП до 1998 г.

Същата справка беше извършена и в Държавна агенция „Национална сигурност". Тя показа, че никой от изброените хора не е бил агент на родното ФБР.

Цветан Цветанов коментира в Кърджали, че участието на хора като Поли Пантев, Иво Карамански и Големия Маргин като нещатни сътрудници на службите потвърждавало тезата за връзките на бившата ДС с част от криминалния контингент, осъществявани по време на 20-годишния преход. "Обезпокоително е, че в рамките на този дълъг период нямаше политическа воля и нямаше правителство в България, което да започне реални действия срещу организираната престъпност и корупцията", подчерта вътрешния министър.

Пантю Колев Пантев (Поли Пантев) беше застрелян на 9 март 2001 г. на карибския остров Аруба, в хотел "Сонеста". Иво Карамански, бизнесмен, съдружник на дружество "Корона - И. Г." и застрахователен бос беше застрелян с два куршума на 20 декември 1998 г.