Над 10 хил. българи с увреждания ще имат лични асистенти през 2010 г.
Над 10 хил. българи с увреждания ще имат лични асистенти през 2010 г. / снимка: Sofia Photo Agency

Социалното министерство търси възможност за стартиране на трета фаза по проекта „Личен асистент", финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", съобщи социалният министър Тотю Младенов. От 1-ви март още 6200 хора с увреждания са включени в услугата „Личен асистент" по втората фаза на европейския проект. Така общо 10 200 българи с увреждания вече имат асистенти чрез европейските и националните програми, но все още има твърде много желаещи и нуждаещи се, обясни социалният министър.

Осемчасова грижа от своя личен асистент ще получават 1000 от новоодобрените хора с увреждания. Останалите 5200 души ще бъдат обслужвани почасово в рамките на 4 или 6 часа. За работа на пълен работен ден всеки асистент ще получава месечно по 312 лева, обясни министър Младенов, като направи сравнение с първата фаза на проекта.

„Ако по първата фаза на проекта бяха обслужени 3505 потребители, услугата се предоставяше за 9 месеца, то във втората фаза, която стартира от 1 март, в проекта се предвижда услугата да се предоставя 12 месеца и да бъдат обслужвани самотноживеещи хора 2480 и 3720 деца с увреждания", каза Тотю Младенов.

През тази година асистенти ще имат с 1000 души повече в сравнение с миналата година. Заради големия интерес към услугата на следващото заседание на комитета по наблюдение на оперативната програма през април ще бъде обсъдена възможността за трета фаза по проекта, която да започне от 1-ви юли.