Пловдивският кмет и гръцкият консул си стиснаха ръцете
Пловдивският кмет и гръцкият консул си стиснаха ръцете / cнимкa: DarikNews

Реакцията на гръцкия консул е изненада за мен. На 3 март България се е освободила от петвековното турско робство чрез Санстефанския мирен договор и това е неоспорим исторически факт. Така кметът на Пловдив Славчо Атанасов коментира скандала от последната седмица заради билбордовете със Санстефанска България. Според него, ако някой е трябвало да се обиди, това е турският консул, защото, когато е била обявена Санстефанска България, отразените територии на картата са били част от Османската империя. „Тогава Гърция е стигала едва до Тесалия", припомни историята Атанасов.

На тържественият молебен в църквата "Света Богородица" кметът и гръцкият консул проведоха кратък разговор, в който Славчо Атанасов обясни на Николаос Пиперигос, че няма причина за скандали.

Консулът поздрави всички българи с празникът им. Както България, така и Гърция е православна страна, затова и аз дойдох да се помоля тук. На днешния ден няма място за обиди, заяви Николаос Пиперигос.

В края на февруари в Пловдив бяха разпространени билбордове на "Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност". Това възмути гръцкият консул в Пловдив Николаос Пиперигос, който поиска спешна среща с кмета на града Славчо Атанасов. Пиперигос протестираше срещу винилът, който изобразява половин Гърция като част от някогашна България. От щаба на ВМРО-Пловдив пък препоръчаха на гръцкия консул да се обърне към Народното събрание на Република България с предложение да се отмени 3 март като национален празник, защото рискува всяка година да се чувства засегнат от това, че ние, българите, тачим символа на макар и мимолетното българско национално обединение. 

Други новини от Пловдив