Отървахме се само с 0:2 в Полша
Отървахме се само с 0:2 в Полша / Reuters
Българският национален отбор загуби с 0:2 от Полша при гостуването си в контролна среща. Двубоят във Варшава бе и първи за „трикольорите” за 2010 година, но не предложи нищо по-различно от тези през миналата година.

Единствено брилянтните намеси на Димитър Иванков спасиха тима от по-сериозен резултат до почивката, след кошмарни грешки в отбраната пред него. Най-сериозните положения за „трикольорите” се откриха пред Бербатов и Веско Минев, но не влязоха в полската врата.

Първото попадение за Полша реализира Якуб Блажиковски-Куба в 42-та минута. Той получи в ъгъла на наказателното поле отдясно, напредна, стреля с фалц и не остави шанс на Иванков, като Веско Минев само изгледа безучастно действията на нападателя. Почивката дойде след нова шокираща изява на защитата ни, при която Куба навлезе отдясно, стреля в гредата, топката се отби, след това попадна в Обраняк, който два пъти стреля, и при двете ситуации Иванков спаси.

Второто полувреме започна с натиск на България, като Чавдар Янков и Валери Божинов имаха своите възможности да изравнят. Вместо това при една страхотна контраатака в 62-та минута, Роберт Левандовски матира Иванков с мощен шут по диагонала за 0:2. Отново грешка в родната отбрана доведе и до това попадение, след като защитниците не успяха да се върнат достатъчно бързо, а Иван Иванов направо свали топката на Куба, за да може той да намери Левандовски.

До края на мача Полша владееше тотално събитията на терена, макар и да не задържаше прекалено топката. Домакините имаха и още положения да натрупат поне класическа преднина, но не ги оползотвориха, а и смените се отразиха на състава на Франтишек Жмуда. Валери Божинов и Мартин Камбуров опитваха да измислят нещо в предни позиции, но за разлика от българската, полската отбрана действаше безупречно.

Съставът на България: 1. Иванков 16. Миланов 6. Ангелов 15. Иванов (Милиев 77') 5. Минев (К.Стоянов 87') 10. Петров 8. Янков (Ив. Стоянов 77') 22. Сърмов 7. Георгиев (Камбуров 69') 13. Попов (Димитров 46') 9. Бербатов (Божинов 46')