Джипита излизат на протест
Джипита излизат на протест / Sofia Photo Agency, архив
Лекарски протести обхващат цялата страна в понеделник и вторник
26736
Лекарски протести обхващат цялата страна в понеделник и вторник
  • Лекарски протести обхващат цялата страна в понеделник и вторник

Общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Дупница и Разград излизат на протест.

Лекарите в трите града ще спрат работа днес, а във вторник към протеста ще се присъединят колегите им от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен. Готовност за протести има и във Варненска област, каза пред Дарик председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

„Ние сме поставили няколко проблема и те са само част от проблемите. Едното е защо четвърти пореден месец не се заплащат навреме средствата за извършената от нас дейност, а и не само от нас, и от колегите от специализираната помощ, както и в болниците. Защо например не са изплатени все още разликите в потребителските такси за последното тримесечие на 2009 г. Очевидно са ни лъгали и нас, и нашите пациенти. По този случай специално Министерство на здравеопазването е превело тези средства още на 11 декември 2009 г. към НЗОК. Тук става дума за над 3 милиона. Какво се е случило с тези пари, а това са част от вашите и нашите данъци? От там казват, че не са получили такъв трансфер и сега ще проверят какво се случва. Представяте ли си за какво безхаберие става дума или пък за каква огромна лъжа, или манипулация? Като добавим към това и предложенията, които също произтичат от здравноосигурителната каса, да се промени наредбата за профилактичните прегледи така, че да бъдат орязани някои много важни изследвания за скрининг на социално значими заболявания, и защо - за да се икономисат примерно 1 или 2 милиона лева, това е, не знам как да го квалифицирам. Това е дребнавство, политика, равносилна на "Наглите" само че в сектора на здравеопазването", коментира д-р Киров.

Протестите ще започнат днес, ще има протести и във вторник, като се очаква на практика да обхванат цялата страна, а докога и как ще продължат, ще се решава в движение, допълни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Той увери, че навсякъде ще има дежурни кабинети за неотложните случаи.

В София, Пловдив, Кюстендил, Шумен и Велико Търново днес започва организацията на протести на общопрактикуващи лекари, съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз. 

В протестите ще участват и специалисти от доболничната помощ, а на места те ще бъдат подкрепени и от свои колеги от болничната помощ. Протестите ще бъдат под различни форми, по решение на регионалните колегии на БЛС - основни координатори на проявите.

Днес предстои нова среща между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Очакванията са на тази среща да се реши да бъдат преведени, ако не всички, то поне част от парите, които се дължат на лекарите. Личните лекари не са съгласни и с промяна, която принуждава управителите на фирми да се осигуряват върху 840 лв.

В петък представители на лекарския и зъболекарския съюз се срещнаха с премиера Бойко Борисов и получиха обещание до края на следващата седмица на лекарите да бъдат изплатени всички дължими суми. Пред Дарик д-р Киров коментира срещата и даденото обещание с думите „ние в това танго не участваме". Съсловните организации също обявиха, че не се отказват от подготовката на протестни действия. В понеделник се очаква нова среща между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов. Междувременно министърът на здравеопазването Божидар Нанев свика извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК в понеделник, на което ще бъдат обсъдени възможностите за актуализация на бюджета на Здравната каса за 2010 г.