Без катастрофални земетресения у нас в близко бъдеще
Без катастрофални земетресения у нас в близко бъдеще / снимкa: БГНЕС
Без катастрофални земетресения у нас в близко бъдеще
26745
Без катастрофални земетресения у нас в близко бъдеще
  • Без катастрофални земетресения у нас в близко бъдеще

В близките две-три години в България няма да има разрушително земетресение, но прегледа на противоземетръсното строителство и жилищният фонд трябва да започне веднага. В бъдещ момент обаче ще има силно земетресение и  населението трябва да е подготвено. Това посочи в предаването на Дарик „Кой говори" Емил Ботев, ръководител Секция „Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН.

Максималната енергия на бъдещо силно земетресение в София може да е с магнитуд 6,5 по Рихтер, а минималният брой на жертвите ще е около 9000 души. Това сочат моделни изследвания направени от Геофизичния институт на БАН. По думите на Емил Ботев наблюденията на територията на страната показват активизация само на слабите земетресения в последните години.

Най-опасната зона си остава София, тъй като има най-много хора и дори едно не толкова силно земетресение може да доведе до голям брой жертви, поради старото строителство, посочи специалистът.

Ето какво още каза Емил Ботев: 

„България е преживяла етап на изключително силни, катастрофални земетресения преди 100-тина години, когато се предполага, че голяма част от натрупаните напрежения са се разтоварили и това е причината в момента на повърхността на територията на нашата страна да наблюдаваме изключително слаби движения и други минимални амплитуди на поява на предвестници, които биха давали информация за натрупване на напрежения. Ние нямаме информация за натрупване на големи напрежения, особено в дълбочина.

За нашата столица се допуска, че земетресение с магнитуд 6,5 ще доведе до този минимум от около 9000 жертви, тъй като ще имаме уязвимост на сградния фонд, който е строен в продължение на десетилетия".

Строителството, което сега се извършва в България, е добро, панелните блокове имат голямо предимство, защото панелите са произвеждани в заводи с подсигурен контрол на качеството, но огромният проблем е стопанисването на тези сгради. Това обясни Светослав Симеонов, директор на Централната лаборатория по сеизмична механика и сеизмично инженерство на БАН.

Колко са опасните сгради, в кои градове са?

„Преди време съвместно с Геофизичния институт разработихме една програма, която направи оценка на проектните земетресения в района на столицата и на целия Софийски район „Триадица". Сградите в централната градска част, особено тези, в които са с извършени големи преустройства, са най-застрашени и при тях прогнозата е катастрофална".