ГЕРБ тръгва към импийчмънт на Първанов?
ГЕРБ тръгва към импийчмънт на Първанов? / Sofia Photo Agency; БГНЕС
ГЕРБ тръгва към импийчмънт на Първанов?
26820
ГЕРБ тръгва към импийчмънт на Първанов?
  • ГЕРБ тръгва към импийчмънт на Първанов?

ГЕРБ ще внесе искане в парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов след като обсъди с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от случая с изнесената стенограма от разговора между държавния глава и вицепремиера Симеон Дянков.

Това се казва в становище на оперативното ръководство на партията, което заседава късно снощи, представена от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Изпълнителната комисия на партията тълкува случая с изнесената стенограма като нарушение на Конституцията, в която е записано, че "никой не може да бъде следен, записван и подслушван, без негово съгласие".

ГЕРБ тръгва към импийчмънт на Първанов?
netinfo
„Поведението на президента Георги Първанов е и безпрецедентна проява на незачитане на граждански и конституционни права и нарушение не само по отношение на вицепремиера и финансов министър от правителството на ГЕРБ. Такова поведение е изключително лош знак към българското общество и граждани. Той показва, че установените от Конституцията на Република България права могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава. Този прецедент е белег за недопустим политически морал и се нуждае от ясна политическа реакция. Затова изпълнителна комисия на политическа партия ГЕРБ препоръчва на парламентарната група да обсъди с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от този случай и да внесе искане в парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов. Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ призовава парламентарно представените политически сили всяка според нормите на своя политически морал и разбирания да подкрепи това искане", заявява Велчев.

За стартиране на процедурата по импийчмънт на държавния глава са нужни 60 депутатски подписа. ГЕРБ, Синята коалиция и Атака нямат проблем да ги съберат. Дори и да се задейства механизмът за предсрочно освобождаване на президента, такова проекторешение трудно ще бъде прието в пленарната зала. За да бъде одобрено, то трябва да бъде подкрепено от поне 160 народни представители, а всички депутати извън БСП, ДПС и РЗС са 154.