Първанов: В момента не може да има по-добро решение от това правителство
Първанов: В момента не може да има по-добро решение от това правителство / cнимки: Sofia Photo Agency,Юлиана Николова
Първанов: В момента не може да има по-добро решение от това правителство
26925
Първанов: В момента не може да има по-добро решение от това правителство
  • Първанов: В момента не може да има по-добро решение от това правителство

Президентът Георги Първанов се обяви за възобновяване на диалога между институциите, но не „под сатъра на импийчмънта". На пресконференцията, която свика на „Дондуков" 2, президентът заяви, че на ход са отсрещните сгради, тези на Министерския съвет и парламента.

„Разбира се, важно е да мислим сега, в разгара на този проблем, за неговия изход. Аз съм за възобновяване на диалога между институциите, защото това няма алтернатива. Но нека да се разберем - диалог под „сатъра на импийчмънта" не може да има. Ако не бъде изтеглено това искане, ако не бъде прекратена  процедурата, тогава ние просто ще работим в друг режим", обяви той. „Президентската институция ще продължава да работи еднопосочно с всички български институции за отстояването на държавните интереси, за решаването на конкретните задачи. От нас политика на инат няма да се очаква. Напротив, тогава, когато става дума за разумни, добри, за перспективни неща, аз ще бъда един от първите адвокати", каза президентът.

„Всъщност както и да се развиват отношенията - в диалог или продължаване на напрежението, това не снема необходимостта да има коректив. Така както аз не се притеснявам от критики, нося на критики, така и в правителството трябва да свикната на подобни отношения. Това е демокрацията", изтъкна още Първанов.

Първанов В момента не може да има подобро решение от това правителство
netinfo

По думите му искането за предсрочното му отстраняване е продължение на шоуто от началото на март. Той смята, че атаката към президентската институция на Иван Костов и ГЕРБ е не само защото Симеон Дянков е стълбът на финансовата политика на правителството, а тъй като се е превърнал в символ на това управление. „Четох тези дни изказване на Иван Костов. Той казва нещо като прогноза за гласуването в парламента „С едно гласуване ние ще забраним на президента да публикува стенограми, ние ще му покажем къде е мястото му". Не е познал г-н Костов. Моето място тук е решено от два милиона избиратели. Впрочем, може би доста повече отколкото цялото това мнозинство, взети заедно. Да не говорим за твърде скромното, семпло присъствие на самия Иван Костов в парламента", каза държавният глава.

„Да е ясно нещо - президентът, в случая аз, бях много коректен тогава, когато имаше искания за стенограми, за информация, и ще запазя тази своя коректност към българския парламент. Защото ние тук имаме високо чувство на държавност, на уважение към институциите. Тази институция не подлежи на парламентарен контрол. И нашата сговорчивост и коректност не бива да се тълкуват като слабост. Малко ми е странно, че шефът на българския парламент, председателят г-жа Цачева на няколко пъти беше въвлечена в това да представя партийните позиции на управляващата формация. Припомнете ми друг подобен случай в историята на българския преход", каза Първанов.

Държавният глава изтъкна още, че премиерът Бойко Борисов става заложник. „Струва ми се, че в този случай премиерът Борисов става заложник на една линия, образно казано, на „костовизацията" на българския парламент, на управлението изобщо", обяви той.

Първанов В момента не може да има подобро решение от това правителство
netinfo

„Не ни трябват битки между институциите, трябва ни битка срещу кризата", заяви президентът Георги Първанов. Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на Симеон Дянков във Финансовото министерство, заяви държавният глава, който отхвърли идеята той и премиерът Бойко Борисов да подадат оставки и да отидат заедно на предсрочни избори.

В началото на пресконференцията президентът Първанов акцентира върху темата за кризата в страната ни. Той прогнозира, че кризата у нас ще се задълбочава и призова да не се градят антикризисни мерки въз основа на свръхоптимистични хипотези. Според него е очевидно, че в следващия месец и половина страната ни няма да излезе от кризата.

Президентът изрази мнение, че е неизбежна актуализацията на бюджета. По думите му трябва да се осигурят по-приемливи условия и достъп до кредитен ресурс. „Кризата засегна не само тези социални групи, които са най-уязвими, но вече много сериозно страда и малкият и средният бизнес. Това е обективната страна", каза Първанов. „Стои въпросът обаче за субективния фактор, за ефекта от следваната политика - важният, бих казал ключовият въпрос за оценката на положението, в което се намираме. Тук е отговорът на въпроса за правилността на политиката, която се следва. За мен все по-ясно става, че е необходимо преразглеждане на досегашната антикризисна политика, че е необходим нов план за действие. Не само заради формалното изтичане на предишните мерки, необходим е друг подход", изтъкна държавният глава.

Първанов В момента не може да има подобро решение от това правителство
netinfo

Георги Първанов изрази още мнение, че в разгара на икономическа криза не бива да има предсрочни избори. „Понеже се чу действително заплахата, а и в публичното пространство витае много осезателно, идеята за предсрочни избори, имам предвид от мнозинството, искам ясно да кажа, още повече, че такава идея се чу, че ние всички трябва да подадем оставки и да се явим на изборите отново - това е един легален импийчмънт, защото аз нямам право да се кандидатирам отново за президент. Т.е. най-лесният начин да ми се прекрати мандата, е да се договорим да отидем заедно на избори. И какво следват от това? Какви избори в разгара на тази криза?", попита Първанов.

„Аз може да критикувам правителството, или отделен министър, но смятам, че в момента не може да има по-добро решение от това правителство. Не мога да си представя, че едно служебно правителство може да подготви и да реализира, защото служебното правителство е с вързани ръце, една подобна антикризисна политика. Политиката не са само избори и скандали. Качеството на един политик си личи от това, доколко може да прави управленска политика, не толкова дали може да печели избори, още по-малко дали може да провокира скандали. Така че да зачеркнем темата за предсрочните избори", обясни още той.

Първанов В момента не може да има подобро решение от това правителство
netinfo

Президентът Георги Първанов отново обяви, че ще наложи вето върху промените в Закона за генно-модифицираните организми, ако бъдат приети във вида, в който бяха одобрени от ресорната парламентарна комисия. Той се закани, ако депутатите не се съобразят с ветото, да поиска референдум по въпроса, който да бъде съпътстван от подписка в подкрепа на инициативата. Първанов подчерта, че държи на идеята си за България свободна от ГМО.

Нарочната пресконференцията на президента Георги Първанов днес беше свързана с антикризисната политика и отношенията между институциите. Запис от цялото изказване на президента Георги Първанов може да слушате ТУК.