Филмите-победители на София Филм Фест
Филмите-победители на София Филм Фест / София Филм Фест

Руският филм "Една война" на Вера Глаголева получи голямата награда за най-добър филм в международния конкурс на София Филм Фест. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5 000 евро за режисьора и продуцента на филма.

Лентата "Една война" беше отличена от международно жури в състав: френския критик и фестивален директор Пиер-Анри Дьоло; израелския режисьор Дрор Захави; френската актриса и режисьор Марион Лен; българската актриса Теодора Духовникова и унгарския продуцент Андраш Мухи.

На 14-то издание на София Филм Фест бяха представени общо 224 (104 игрални, 37 документални и 83 късометражни) филма от цял свят. Над 240 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти. На 13 март в зала 1 на НДК се състоя и церемонията за връчване на отличията на фестивала.

Филмитепобедители на София Филм Фест
netinfo

Международното жури присъди специалната награда на филма "Последното лято на детството" (Аржентина-Испания-Франция на режисьорката Хулия Соломоноф.

Наградата за режисура отиде при Мирослав Момчилович за филма му "Чакай ме, няма да дойда (Сърбия). Режисьорът я получи от режисьора на миналогодишния филм-победител на София Филм Фест - Дрор Захави.

Филмът "Източни пиеси" получи наградата на международното жури (Special Mention), както и наградата на Kodak за най-добър български игрален филм.

Отличието Jameson за български късометражен филм е за филма "Приказки" (България) на режисьора Николай Василев. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6 000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey.

Гилдията на българските кинокритици присъди наградата No Man`s Land за Най-добър балкански филм на филма "Объркана броеница" на режисьора Махмут Фазъл Чошкюн.

Основната програма на 14-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключи на 14 март с гала прожекцията на филма на Сергей Соловьов "Анна Каренина". Легендарният руски режисьор получи наградата на София на Столичната община.