15-20 хил. шофьорски книжки се купуват годишно
15-20 хил. шофьорски книжки се купуват годишно / снимка: Sofia Photo Agency

Годишно в България на черно се купуват 15-20 хиляди шофьорски книжки. За подобна неофициална статистика съобщи пред бТВ министърът на транспорта Александър Цветков. По думите му една книжка се купува за не по-малко от 300 лева

Досега за никого не беше тайна, че изпитите за шофьорска книжка можеше да се вземат по лесния начин. През последните 4-5 години не е направен и най-плахият опит понятието "черен пазар" на книжки да бъде изчистено.

По думите на Цветков, със започнатите през миналото лято промени в методиката на работа черният пазар на книжки се спира.

"Ние не сме измислили топлата вода", заяви Цветков и допълни, че има европейски модели, които гарантират честност при провеждането на шофьорските изпити. Изпита с листовки вече ще бъде анонимен, както са например кандидатстудентските изпити, обясни той. А т.нар. кормуване пък ще става под наблюдението на видеокамера. Транспортният министър заяви, че това няма да оскъпява шофьорските курсове, тъй като всеки служител на "Автомобилна администрация", който провежда изпита, ще носи със себе си камера и ще я монтира в автомобила непосредствено преди изпита. Записите от камерите ще се съхраняват и проверяват във времето като по този повод се създава вътрешно звено за контрол в администрацията, което ще се занимава именно с тези записи, поясни министърът.

Във връзка със ситуацията в БДЖ Цветков обясни, че там безобразията са много големи, като това е и една от причините БДЖ да бъде в толкова тежка финансова ситуация в момента.

Що се отнася до заплатите на работещите Цветков заяви, че те няма да се бавят, тъй като е въведена "желязна" финансова дисциплина и сериозен контрол. Най-големият проблем на БДЖ обаче продължават да бъдат натрупаните дългосрочни задължения, които са в размер на почти 550 млн. лева, а към доставчици те са около 170 млн. лева.