„Турското робство” скара български и турски военни в Кабул
„Турското робство” скара български и турски военни в Кабул / снимкa: в. Дума, Диана Милева
„Турското робство" скара български и турски военни в Кабул
27063
„Турското робство" скара български и турски военни в Кабул
  • „Турското робство" скара български и турски военни в Кабул

Терминът „турско робство" скара български и турски военни от мисията на НАТО в Афганистан. Майор Даниела Благоева направила презентация за Националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени. По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".

Преди Националния празник Трети март майор Даниела Благоева направила презентация и я пуснала във вътрешната интернет мрежа на ИСАФ в Кабул. В нея обаче имало текст, който засегнал турските военни. Според информация на Дарик презентацията съдържала израза "турско робство" вместо политически коректния "османско владичество".

В съобщение на българското Министерство на отбраната се уточнява, че презентацията не е била служебно задължение на майор Благоева, а при проверка националният командир на контингента Петко Лилов открил "терминологична грешка". Материалът бил махнат от сайта, а турските военни благодарили за бързата реакция.

Майор Благоева не е наказана и ще се върне с контингента, когато стане време за ротация.

Използването на термина „турско робство" е исторически коректно. Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята. Ето как той разясни използването на термините „османско владичество" и  „турско робство":

„Турско робство" е навсякъде по документи. Няма какво толкова да се стряскат съседите от „турско робство", тъй като Османската империя е държава на османските турци. Понеже и при нас се появиха спорове по едно време между османисти и историци. Така или иначе, когато изследват предмета, те употребяват думата „османско владичество", тъй като империята е Османска, но това е империя на османските турци, тъй като преди османските турци има селджукските турци. Има други турци в Мала Азия, които имат държава, те пък са османските турци. Народът ни го казва „турско робство". Османистите оспорват това, че е робство, тъй като вече през 19 век започват европейските реформи в Османската империя и вече е нямало онова робство през 15-16 век. Не е грешно да се нарича и „турско робство. Аз го приемам, само и само да не се казва османско присъствие, което нито е научно, това е просто една политическа формулировка".