Жителите на Арбанаси сменят лични карти, кръстиха им улиците
Жителите на Арбанаси сменят лични карти, кръстиха им улиците / netinfo

Даването на имена на улиците в Арбанаси ще принуди неговите жители да си извадят нови лични документи, каза за Дарик кметът на селото Тошо Кръсев. Кметството в Арбанаси ще започне да издава за жителите документ за постоянен адрес, с който те да подадат молби за нови лични документи. Около 350 души, които живеят в селото, ще трябва да сменят личните си карти и шофьорски книжки. Кметът планира да организира среща в селото с представители на полицията, за да помогне на процеса, който така или иначе съвпада с подмяната на документите за самоличност в цялата страна с нови.

Улиците и площадите в село Арбанаси вече ще носят имена на бележити личности и събития, исторически свързани с населеното място. Предложението на кмета Тошо Кръстев за именуването бе одобрено на заседание на великотърновския Общински съвет. В Арбанаси има 6 площада и 38 улици, които никога досега не са били именувани, само сградите в селото имат номера.

Централният площад вече ще носи името на видния възрожденец Иларион Драгостинов, роден в Арбанаси. Площадът пък пред родната му къща в селото ще се нарича „Възраждане". Площадът пред читалището ще носи името „Будители", а този пред църквата „Рождество Христово" ще се казва „Зографски". Площадът пред кафене Бай Асен ще носи името на революционера Тома Кърджиев, а пространството пред църквата „Свети Георги" е наречено „Неофит Рилски".

Улиците в Арбанаси са разпределени в четири квартала. Сред по-любопитните имена, които те ще носят са „Загорие" - най-старото известно име на великотърновското село, „Велда Бабекова" - латвийка, омъжена за българин и първата изследователка на стенописите в арбанашките църкви, „Георги Болецата" - виден търговец, който след Освобождението дарява къщата си в Арбанаси на новосъздадената българска община, днес там се помещава читалище „Иларион Драгостинов". Има улица „Марко Мариоти", кръстена в памет на италианските каменоделци, заселили се в Арбанаси и дали известност на селото.

Георги Симеонов - Анагноста е друг от изявените арбанашчани, на когото ще бъде кръстена улица. Над 50 години той е бил официален застъпник на българите пред османската администрация. Прозвището му „анагност" идва от гръцки и означава „четец" в православните служения. Улица „Спиро Константинов" също е наречена на виден патриот, родом от Арбанаси. Не са пропуснати и знакови за националната история личности като Г.С.Раковски, Софроний Врачански, който живее в селото по време на опустошителното кърджалийско нападение през 1798 г., както и важни исторически събития - „Независимост", „Илинден" и „Опълченска".

През 1927 г. Арбанаси е обявен за курорт. Кметът Харалампи поп Йорданов, който прави знаковото дело, също ще бъде почетен в плана на селото. Наред с него, върху указателните табелки ще намерят място и дамаскинара Никифор Рилски-Грек, дееца на църковно-националната борба Митрополит Симеон и още други.