България се включва в европейската метеорологична карта
България се включва в европейската метеорологична карта / снимки: meteo.bg
България се включва в европейската метеорологична карта
27274
България се включва в европейската метеорологична карта
  • България се включва в европейската метеорологична карта

България ще бъде включена в система за предупреждение за метеорологични явления „Метеоаларм". Това ще стане по случай Световния ден на метеорологията - 23 март, съобщиха от БАН. Така България вече няма да бъде сиво петно, а ще бъде част от европейската метеорологична карта, уточниха от института.

„Метеоаларм" представлява цветна карта, в която са включени данни за метеорологичните явления на всички европейски страни, участващи в системата. В зависимост от времето в момента, страната може да бъде обозначена с червен, оранжев, жълт, зелен и бял цвят. „Метеоаларм" ще предвещава метеорологични явления като силен вятър, интензивни валежи, екстремни температури, поледица, лоша видимост и други опасни състояния на времето.

Според Георги Корчев, изпълняващ длъжността генерален директор в Националния институт по метеорология и хидрология на БАН, картата ще бъде особено полезна за пътуващите българи в Европа. „Това беше идея на френската метеорологична служба, с която работим отдавна. Постепенно към тази идея се присъединиха и други метеорологични служби от Европа. За да стане една страна член на тази система тя трябва да разполага със същите методи и средства за прогноза на времето, които се използват в другите страни", разказа Корчев.

Системата „Метеоаларм" ще бъде представена официално във вторник - 23 март, Световен ден на метеорологията. Платформата може да се намери на сайта на метеорологичната служба на всяка страна, участваща в проекта. В България тя може да бъде открита на адрес meteo.bg.