Борисов предложи за година и половина „да измъкне страната от блатото”
Борисов предложи за година и половина „да измъкне страната от блатото” / снимка: DarikNews.bg, Гергана Тодорова
Борисов предложи за година и половина „да измъкне страната от блатото”
27341
Борисов предложи за година и половина „да измъкне страната от блатото”
  • Борисов предложи за година и половина „да измъкне страната от блатото”

Брюксел трябва да играе водеща роля в реформирането на съдебната ни система, заяви премиерът Бойко Борисов по повод упреците към Темида в доклада на Европейската комисия за напредъка на страната ни. От катарската столица Доха, където е на официално тридневно посещение, Борисов коментира и обсъжданите от социалните партньори антикризистни мерки. Премиерът подчерта, че подкрепя идеята за вдигане на ДДС с 2 процента, както и намаляването на субсидиите на политическите партии с 15 на сто. Борисов съобщи още, че е съгласен да бъдат намалени заплатите по високите постове в държавните институции, включително и неговата собствена заплата.

Докладът на Еврокомисията е най-добрият, който страната ни е получавала досега, заяви премиерът Борисов. „Проблемът е съдебната система. Аз и на колегите в Брюксел съм казал, че след като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те именно трябва да бъдат водещи в реформирането на съдебната система, защото всяка намеса на правителството в съдебната система като независима такава виждате с какъв яростен отпор се приема. Аз се обръщам към колегите в съдебната система да прочетат всички упреци. Ако искат сега да напишат едно писмо до Барозу, в което да му се оплачат от всички, които са казали тези лоши неща за съдебната система и да му кажат, че са добри. Ако го приемат в Брюксел, ще го приемем и ние", каза премиерът.

Увеличаване на данък добавена стойност с 2 процента е задължителна възможност, която трябва да се приеме най-късно до 2011-а година. „Милиардите, в които предишното правителство ни е вкарало, за съжаление няма друг инструмент. Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията. След като искаме солидарност, всички да понесем проблемите, които финансово-икономическата криза ни стовари на главата, трябва да намалим и съм за да намалим и субсидиите на политическите партии. Включително и заплатите и на президентската [институция], и в Министерски съвет, и на парламента", обясни Борисов.

Министър-председателят увери, че до година и половина ще изведе българите до по-благополучно финансово състояние. „Солидарно ще си понесем отговорността като нация, че сме търпели някой да си прави договор за 1,9 млн., друг да си прави далаверите в енергетиката, трети - в туризма, четвърти - във военното министерство. И тези мерки, които предлагаме и това, че сме се вдигнали да обикаляме по арабския свят да търсим инвестиции, за да можем да запушваме дупките, е вследствие на това. Ако искат българите, мисля, че ще успея за година и половина да измъкна държавата от блатото", обеща премиерът.

Борисов опроверга появилите се коментари, че емирът на Катар, който е в добри отношения с президента Георги Първанов, не го е приел заради поискания импийчмънт на държавния глава. „Нашето ниво е премиер с премиер. Вчера аз лично носех поздравителното писмо от президента Първанов до емира и лично го предадох", допълни Борисов.