БСП поиска премиерът и половинката му да обявят собствеността си
БСП поиска премиерът и половинката му да обявят собствеността си / снимкa: Sofia Photo Agency
БСП поиска премиерът и половинката му да обявят собствеността си
27357
БСП поиска премиерът и половинката му да обявят собствеността си
  • БСП поиска премиерът и половинката му да обявят собствеността си

БСП поиска премиерът Бойко Борисов и приятелката му Цветелина Бориславова да обявят каква собственост притежават. От левицата настояват да станат обществено достояние имотите и активите на Бориславова, както и обществените поръчки, които са спечелени от нейни фирми от началото на мандата на новия кабинет.

БСП предлага като антикризисна мярка правителството да премести средствата на големите държавни предприятие от „СИБанк" в Българската банка за развитие.

От левицата коментираха, че по техни изчисления Цветелина Бориславова притежава активи за около 1 млрд. лева, което я правело най-голямата антикризисна мярка.

Антон Кутев обясни, че в периода от 2001 до 2005 година Бориславова се е сдобила от Славчо Христов с 37 процента от „СИБанк".

„Истината е, че тези 37 процента се равняват на около 300 млн., което означава, че Цветелина Бориславова всеки ден, по времето когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР, е печелила по 200 000 лева на ден", добави Кутев.

От БСП поискаха още да бъдат обявени обществените поръчки, които тя е спечелила откакто Бойко Борисов пое управлението на страната.

„Знам, че в момента, в който приятелят ти или мъжът ти стане министър-председател, рязко се повишава успеваемостта при обществени поръчки", каза още Антон кутев.

Според социалистите като антикризисна мярка правителството трябва да премести активите на редици държавни предприятия от „СИБанк" в Банката за развитие. От БСП отчитат, че така ще се подпомогне кредитирането на малкия и среден бизнес с нисколихвени кредити.

Българската народна банка отговори на искането на БСП държавните активи да се преместят от „СИБанк". Според Централната банка - това е „поредният опит оперираща у нас банка да бъде превърната в обект на партийно противоборство".

„Банковата система у нас е ключов фактор за финансовата стабилност на страната.
Всеки опит една или друга банка да бъде въвлечена в междупартийни нападки пряко вреди на банковата система, особено в условия на икономическа криза", категорични са от БНБ. Оттам припомнят, че „СИБанк" е от 15 години на пазара у нас и има активи над 2 млрд. лева. Освен това тя е с мажоритарен собственик КВС - банково-застрахователно дружество от Белгия. „Особено неуместен аргумент за тази атака, е, че преместването на бюджетни средства от една към друга банка ще допринесе за кредитирането на малкия и среден бизнес", коментират още от БНБ. Оттам допълват, че новата история на България категорично е доказала, че въвличането на банки в партийни противоборства не е довело до добри плодове за страната.