Експерти от чужбина ще помагат за реформата в БАН
Експерти от чужбина ще помагат за реформата в БАН / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерти от чужбина ще помагат за реформата в БАН
27415
Експерти от чужбина ще помагат за реформата в БАН
  • Експерти от чужбина ще помагат за реформата в БАН

Чуждестранни експерти ще помагат за реформата в БАН. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Става дума за германския институт „Макс планк", като най-вероятно те ще дойдат през втората половина на годината.

По думите на просветния министър мерките, които в момента се провеждат в БАН, не водят до нова среда за правене на изследвания.

„Тъкмо обратното. Разни колективи, по някакъв абсолютно неясен път, се сливат и всъщност това ще доведе до конфликти вместо до нова среда и нов растеж в научните изследвания. Да не говорим, че се сливат области, които са несливаеми", каза още министърът на образованието.

На въпрос защо се е отказал от закриването на институтите на академията, Игнатов отговори така:

„Защото начинът, по който върви в момента тази реформа в БАН е абсолютно механичен. За това смятам, че това, което трябва да се направи, е да се даде първо, широка автономия на институтите, собствено финансиране и тогава вече да се направи преглед на тяхната дейност и в близко време някои ще бъдат подкрепени, други не толкова".

По думите на просветния министър експертите от „Макс планк" ще помогнат за модернизирането на БАН.

„Примерно, такъв е случаят с китайската. Тя беше академия от съветски тип и те извикаха „Макс планк", които я направиха модерна. Китай иска да е велика държава. България също не иска да бъде стъпкана държава. Ние искаме да стане поне средноевропейска държава. Имаме нужда от нашата академия и нашите научноизследователски институти", категоричен бе министър Сергей Игнатов.