Борисов: Подкрепата за Гърция е добра новина за България
Борисов: Подкрепата за Гърция е добра новина за България / снимкa: Sofia Photo Agency

Добрата новина за България  е, че Европейският съвет и Европейската централна банка подкрепихме Гърция, с което се капитализират и техните банки и мога да си отдъхна, тъй като над 30 на сто от българските банки са собственост на гръцки и едно поднасяне в тази посока щеше да доведе до сериозен проблем в България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на двудневния пролетен Европейски съвет пред български журналисти.

В рамките на Съвета той е разговарял няколко пъти с премиера на Гърция Георгиос Папандреу, за да бъде реализирана идеята за съвместно заседание на българското и гръцкото правителство, каквато договорка има. Те ще говорят и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за обща обиколка по местата в Гърция и Турция, които се наводняват най-често от български реки, както и за да се обсъди съвместното участие в европейски проекти за предотвратяване на подобни бедствия.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е поискал от българския премиер да му се предостави бързо писмена информация по кои български проекти не може да бъде усвоено европейското финансиране, за да се действа за прехвърляне на средствата към рехабилитация на инфраструктура в страната ни.

Според Бойко Борисов след събитията /във връзка с кризата/ в Гърция всички в Европейския съюз се чувстват доста изплашени.

Поради това сега е най-неподходящото време дори за повдигане на темата за приемане на България в Европейския валутен механизъм. Все пак и председателят на Европейската централна банка, и лидерите на големи държави като Ангела Меркел и Никола Саркози, изразиха задоволство, че България спазва добра финансова дисциплина, изтъкна премиерът.

Той потвърди, че вчера в Брюксел е бил министърът на финансите Симеон Дянков, но отказа да даде подробности за водените от него разговори във връзка с развитието на отношенията на България с еврогрупата.

Не знам по какъв начин ще бъдат представени тези 2,160 милиарда лева през 2009 г., за които говорим. Защото, ако не прекратим договорите за тях и ги признаем за валидни, това ще ни направи автоматически държава като Гърция, която е лъгала Брюксел. Ако тези пари бъдат прехвърлени към тази година, това пък означава, че с еврозоната приключваме. Сиреч, тройната коалиция ни е нанесла непоправима щета и в тази област, добави той.

Запитан за искането за импийчмънт на президента Георги Първанов, внесено от 162-ма депутати в парламента, премиерът изтъкна: Това показва, че нещо не е наред.

Според него фактът, че искането е подписано от 162-ма депутати, "а дори и аз не мислех, че ще се съберат толкова много, които са представители на българския народ и които не са съгласни с това, което се е случило", е урок за всички. Той отказа да се произнесе по съдбата на искането, тъй като "това е дебат в парламента".

Във връзка с обсъдената от Европейския съвет икономическа стратегия 2020 българският премиер изтъкна, че тази стратегия трябва да стане обект на един по-широк дебат в България, пише БТА. Той посочи също, че при обсъждането на стратегията в Съвета е станало напълно ясно, че всички държави в Европейския съюз говорят за вдигане на пенсионната възраст, тъй като населението застарява и работещите намаляват.

Съветът е отхвърлил идеята за изравняване на горната граница за пенсиониране между мъже и жени, но във всички европейски държави стои въпросът за повишаване на възрастта за пенсиониране.