Филмът Дзифт получи признание и от Италия
Филмът Дзифт получи признание и от Италия / Sofia Photo Agency

Продуцентът на филма "Дзифт" Матей Константинов получи специална награда за най-добър чуждестранен филм на 63-я международен кино фестивал в Салерно, Италия. Отличието му бе връчено от министъра на културата Вежди Рашидов.

Продуцентът на „Дзифт" отбеляза, че това е шестата награда за филма, за който обаче за съжаление не се говорело много. Константинов добави, че филмът го няма в колекцията на най-гледаните филми за последните 10 години, което според него е странно, тъй като е рекордьор с 40 000 зрители.

"Дзифт" е български игрален филм от 2008 година на режисьора Явор Гърдев, по сценарий на Владислав Тодоров. Филмът е показван на филмовия фестивал в Москва, където печели наградата за най-добра режисура и наградата на руските филмови клубове. Печели множество награди, както и номинация за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Мар дел Плата, Аржентина през 2008 г.

Отличие получи и предаването на БНТ „Такси". Наградата е от италианския президент и се присъжда за постижения в обмена на мнения между младите хора. Водещият на предаването Спас Кьосев получи грамота и медал.