ДДС няма да се вдига
ДДС няма да се вдига / снимка: sxc.hu
ДДС няма да се вдига
27533
ДДС няма да се вдига
  • ДДС няма да се вдига

Данъкът върху добавената стойност засега няма да се увеличава. Това стана ясно след поредното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Партньорите са се разбрали за по-голямата част от мерките, като се очаква общите постъпления в хазната да надхвърлят 1,6 млрд. лева. Така ставката на ДДС-то ще може да се запази на ниво от 20 процента, но ако антикризисният план не постигне очакваните резултати, остава възможността за увеличение на данъка.

Засега управляващите се отказват от двупроцентния скок на ДДС, тъй като общо мерките ще съберат със 100 млн. повече от нужните 1,5 млрд. лева за закърпването на бюджета, съобщи председателят на БСК Божидар Данев.

„Ако все пак не се постигне тези приходна част, която горе- долу смятаме, че дори ще се преизпълни, според нас, ще се вдигне може би с 1 процента, а може би с 2 на сто, ако не достигат средствата", коментира Данев.

Управляващите се отказаха и от друга своя идея държавните служители сами да поемат осигуровките си. Прецизирани са и текстовете около въвеждането на така наречения данък „Лукс".

Основните антикризисни мерки са намаляване на разходите на държавната администрация и постъпленията от приватизация, продажбите на въглеродни емисии и други. Пламен Димитров от КНСБ бе категоричен, че настоящите управляващи носят отговорност за трудностите на държавата. „Това не значи обаче, че ние трябва да стоим отстрани и ехидно да ръкопляскаме и да чакаме държавата да се срине. Ние споделяме отговорността дотам, докъдето няма орязване на права на хората, които представляваме. В момента, в който има такова орязване, това ще стане без нас", допълни той.

Очаква се финалният документ да бъде обсъден на утрешното заседание на тристранния съвет.

Интервю с Божидар Данев за антикризисните мерки четете ТУК