Антикризисна първоаприлска мярка - въвеждаме еврото
Антикризисна първоаприлска мярка - въвеждаме еврото / снимка: sxc.hu

България да въведе еврото като паралелна валута, препоръчват от МВФ като добра антикризисна мярка. Това заяви в интервю за Дарик Хю Джейсън, директор „Развиващи се пазари" във фонда.

Ето какво още каза Хю Джейсън:

През миналата седмица българският премиер каза, че има голяма опасност страната да влезе в свръхдефицит, ако прокуратурата не успее да обяви за престъпления сключваните от предишното правителство договори за изпълнение на проекти, за които не са били осигурени средства за изплащането им. Мисия на МВФ беше в София в края на февруари. Тогава имаше ли вече индикации, че тази опасност приближава?

При мисията на фонда в България през февруари предупредихме българското правителство за възможността такъв лош сценарий да се сбъдне. И ако страната влезе в значителен бюджетен дефицит, аз се опасявам, че трябва да забравите не само за влизане в еврозоната, но дори и за присъединяване към механизма ЕРМ 2 - така наречената чакалня. Особено на фона на случващото се в Гърция, което много усложни ситуацията в общия валутен съюз.

Като говорим за Гърция - някои икономисти тук вече предупредиха, че България върви по същия път и гръцки сценарий у нас е напълно възможен. Имате ли основания да подкрепите подобни твърдения?

Опасявам се, че не мога да отговоря отрицателно на този въпрос. Да, вие имате все още стабилна банкова система, инфлацията не е висока, но безработицата продължава да расте. Така че ако българското правителство не предприеме скоро адекватни антикризсни мерки или ако те не сработят вие ще се изправите пред сериозен бюджетен дефицит и всички ще станем свидетели на още един „гръцки казус" в Европейския съюз, нищо че България не е част от еврозоната. Трябва да добавя тук, че просто орязването на държавните разходи не е достатъчно, имате нужда от сериозни реформи в немалко сфери. Ако е необходимо, трябва да има преструктуриране и в самото правителство, ако отделни министри не са в състояние да проведат тези реформи. Разбрахме, че здравният министър е подал оставка. Няма да се изненадам, ако в скоро време станем свидетели и на други персонални промени.

Какви мерки от ваша гледна точка биха били адекватни?

Ние смятаме, че е добра идея България да въведе еврото като паралелна валута на лева. Преди всичко това няма да е особено трудно заради наличието на валутния борд. По-важното е обаче, че по този начин търговските сделки ще бъдат облекчени и по-евтини. Друга полза от паралелното въвеждане на еврото е, че лихвите в страната ще намалеят.

При какво съотношение лев/евро трябва да се направи това или при фиксирания курс в момента?

В момента смятам, че българската валута е малко подценена. Така или иначе правителството трябва много прецизно да реши въпроса за съотношението лев/евро, ако реши да направи тази стъпка. Вероятно сегашният курс е адекватното съотношение.

Знаем, че спасителният план за Гърция минава основно през помощ от страна на МВФ, ако страната не успее сама да се справи. Трябва ли в тази ситуация българското правителство също да помисли за заем от фонда?

Това фискално предизвикателство, пред което България е изправена днес, може да подкопае доверието във възстановяването на икономиката. В Румъния, например, на доста по-ранен етап от кризата осъзнаха, че не могат сами да се справят с проблемите и ще трябва да подпишат споразумение с МВФ. Не съм сигурен, че България ще успее сама да преодолее ситуацията, в която се намира и да размрази реформите без да има пари за това.

Каква сума би помогнала на България?

Румъния получи заем от 20 млрд. евро, но България е доста по-малка страна. Вероятно спешен заем от 10 млрд. евро ще бъде достатъчен.