България е сред най-подходящите туристически дестинации
България е сред най-подходящите туристически дестинации / снимки: Sofia Photo Agency, архив

България се нареди сред десетте най-достъпни и подходящи туристически дестинации в света, съобщава малайзийската информационна агенция Бернана, като се позовава на класация на германската версия на интернет изданието "Yahoo! Travel Magazine".

В подреждането попадат и Малайзия, Тайланд, Индия, Шри Ланка, Мексико, Хърватия, Турция, Египет и Унгария, допълва БТА.

Според изданието туристите няма да похарчат напразно парите си, ако посетят някоя от тези държави и ще изкарат незабравима почивка сред специфичната природа във всяка една от страните.

Междувременно анализаторите очакват през 2010 година световната туристическа индустрия да се върне на докризисното си равнище. Според туроператори расте интересът към "събитийния туризъм". У нас въпреки кризата и "подраняването" на Великденските празници туристическият бранш очаква оживление по Черноморието.

След посещението на туристическата борса в Букурещ очакваме оживление на румънския пазар по Великден, коментира за БТА председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков. Той припомни, че независимо от спада на румънските туристи през миналата година в сравнение с предходната, техният брой по Черноморието е бил най-голям, но не и като брой реализирани нощувки.

Курортът "Албена" очаква около 3000 туристи да се настанят в шест хотелски бази за Великден, като 90 на сто от гостите и тази пролет идват от Румъния, съобщи за БТА заместник-директорът по маркетинг и продажби Йовка Страшилова.

В Балчик по празниците ще почиват около 200 ранни летовници, по данни на общинската администрация.

По-малките бази по Северното Черноморие също се включват в "битката" за туристи, предлагайки им различни бонуси.

България е сред найподходящите туристически дестинации
netinfo


Около 50 на сто от базата в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик е заета по предварителни заявки, но очакваме в празничните дни много гости от Румъния да дойдат с личните си автомобили, каза за БТА специалистът по културни дейности в държавния културен институт Жени Михайлова.

За Великден по южното Черноморие се очакват гости от Румъния и Русия, каза за БТА председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.