Николай Цонев остава в ареста
Николай Цонев остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Бившият военен министър Николай Цонев остава в ареста
27664
Бившият военен министър Николай Цонев остава в ареста
  • Бившият военен министър Николай Цонев остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд на 8 април. Тримата бяха задържани в четвъртък. Те са обвинени за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия военен министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева.

Дежурният състав на Софийския градски съд е приел, че има обосновано предположение за извършено престъпление от страна на тримата, както и опасност да извършат друго, да се укрият доказателства или да повлияят на свидетелите. Това съобщи след края на делото адвокатът на бившия военен министър Васил Василев.

Мярката беше гледана при изключителни мерки за сигурност. Тримата обвиняеми - Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха отведени в Съдебната палата, обградени от полицаи.

При влизане в съдебната зала Попов заяви, че подкупът е бил поискан от следователя Петьо Петров, който стана свидетел по случая и информира полицията за схемата. Тенчо Попов обясни още, че не познава бившия военен министър Николай Цонев.

Гледането на мярката на тримата арестувани започна малко след 13.00 часа, след като делото беше отложено. Причина за забавянето стана желанието на бившия министър на отбраната да се запознае с материалите по делото.

Междувременно стана ясно, че заместник градският прокурор Роман Василев си е направил отвод по делото заради репликите си по време на ареста на Цонев. Във вторник делото ще бъде разпределено от градския прокурор Николай Кокинов на друг прокурор, а Василев ще бъде наказан и с дисциплинарно мъмрене, научи Дарик.

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха задържани при акция на ГДБОП на 1 април. Според обвинението бившият военен министър чрез посредниците си се е опитал да предаде на следователя Петьо Петров подкуп. Целта е била да бъде „оправено" делото, по което бившият министър е разследван. Цонев е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като министър на отбраната на България. Със сключването на неизгоден договор той е нанесъл щети на държавата в размер на 120 млн. лева.