Лекарите излизат на протест
Лекарите излизат на протест / снимкa: Sofia Photo Agency
Лекарите излизат на протест
27698
Лекарите излизат на протест
  • Лекарите излизат на протест

Лекари от цялата страна излизат на протест. Всяка болница или друго лечебно заведение ще реши как точно да демонстрира недоволството си срещу здравната система в Деня на здравето - 7 април.

В районите, където болниците ще спрат работа, спешната помощ ще работи, за да не останат гражданите без медицинска помощ. Протестът ще е под надслов „Ден на здравето, ден на протест". Основното искане на лекарите е да получават заработените си пари от здравната каса навреме и да няма лимити за заплатите им.

В 28-те региона на страната лекарските колегии са избрали различни форми на прояви. В почти всички градове лекарите ще носят протестни лентички и ще спрат работа по различно време на деня.

В Благоевградска област всички лекари от болниците и доболничната помощ няма да приемат пациенти от 12.00 ч. до 13.30 ч.

В Силистра лекарите ще спрат работа в 09.30 ч. и ще излязат извън града по спортни екипи.

Общопрактикуващите лекари от Пловдивска област няма да подкрепят националния протест срещу здравната реформа, към който приканва Българският лекарски съюз (БЛС). Всички ще имат нормален работен ден, тъй като с протестни лентички нищо не се постига, заяви за Дарик председателят на пловдивското сдружение на джипитата д-р Александър Калайджиев. 

Няма да има преустановяване  на лекарски практики на днешния национален протест, в Пловдивска област той ще бъде символичен и предупредителен. Това заяви в ефира на Дарик председателят на районната колегия на Български лекарски съюз д-р Георги Сакакушев. Ще работят всички спешни кабинети, за да поемата неотложните случаи, уточни той. 

Шефовете на МБАЛ „Пловдив", УМБАЛ „Св. Георги" и Белодробна болница заявиха, че при новите обстоятелства със смяната на министъра на здравеопазването е по-добре да се изчака преди да се прави стачка. Единствено лекарите и медицинските сестри в МБАЛ „Св. Панталеймон" ще излязат пред сградата на болницата, за да направят протестна демонстрация с пушене на цигари и пиене на вода. 

В Сливен няма да има планов прием, а само спешни операции, като от 11 до 15 ч. общопрактикуващите лекари няма да издават никакви документи. Лекарското съсловие ще премине през града в организирано авторали, като автомобилите ще носят плакати с надписи „Ден на здраве - ден на протест".

Лекари от Великотърновска област ще пукат балони на днешния си професионален празник. Те ще се съберат на площада в Горна Оряховица между 13:30 и 14:30 часа.

„Така ще изразим и протеста си към управляващите, на които искаме да покажем, че провежданата здравна реформа е като балон, който всеки момент може да се спука", обясни д-р Марияна Кирилова, председател на районната колегия на БЛС във Велико Търново. Тя уточни, че това е предупредителен протест, който ще започне по различно време в градовете и ще продължи един час.

Болниците и спешните кабинети обаче няма да спират работа. Общопрактикуващите лекари във Велико Търново ще протестират символично с лентички и плакати в кабинетите си, без да спират работа.

През деня се очаква премиерът Бойко Борисов да обяви името на новия здравен министър.