Премиерът вдигна мерник на ЕРП-тата
Премиерът вдигна мерник на ЕРП-тата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премиерът иска да проверява на място инвестициите на ЕРП-тата
27715
Премиерът иска да проверява на място инвестициите на ЕРП-тата
  • Премиерът иска да проверява на място инвестициите на ЕРП-тата

Прекратяване на приватизационните договори на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и E.ON е един от вариантите за спиране на сегашната практиката за продажба на електроенергия, при която крайният потребител плаща многократно повече от цената, на която дружествата закупуват енергия от Националната електрическа компания. Това заяви премиерът Бойко Борисов и се позова на данни, според които Националната електрическа компания купува енергийния ресурс по 90 лева за мегаватчас, а го продава на трите дружества за 88 лева. Цената за обикновения гражданин достига 146 лева за мегаватчас и това трябва да бъде прекратено, категоричен беше премиерът. Ето какво още каза Борисов:

Това ще бъде прекратено каквато и да е цената. Който си е правил далавера и е вземал комисионни, да обяснява сега защо го е направил. Не виждам никаква логика в това да купувам ток на 137 или 126 лв., когато Козлодуй ми го дава на 66 лв. и с 66 лв., забележете, ток ние започваме да го продаваме в трети страни. На българските граждани го даваш на 146 лв., а например 68 лв. го даваш на Сърбия, Гърция, Турция или където и да е. Къде има такова нещо? Къде е икономическата, финансовата, каквато и да е логика?

Досега за пет години тези предприятия са платили 0 процента дивидент на държавата. Казват, че са инвестирали. Аз искам и ще ходя лично на всяко място, което ми посочат, че са инвестирали - далекопроводи, стълбове, осветление. Където ме заведат, там ще ходя лично и ще ги смятам. Защото по сметките за тези пет години може би над 1 млрд. трябва да са дивидентите.

Позицията на ЧЕЗ, която доставя ток за София и Западна България, е че те - както и останалите две дружества - работят в регулирана среда. Компанията припомня, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определя нивата на инвестициите и нивата на цените въз основа на одобрени бизнес планове за регулаторните периоди. Изпълнението на бизнес плановете и съответно инвестиционните планове на ЧЕЗ се следят от държавния регулатор. За петте години в България, ЧЕЗ инвестира 368 милиона лева, от които 94 милиона лева са инвестирани само през 2009 г. Компанията осигурява работни места за 4300 души на територията на България и обслужва 2 милиона клиенти. Ние ще продължим да работим усилено за подобряване качеството на обслужване и предоставяните услугите за нашите клиенти, като спазваме регулаторните изисквания на държавата, подчертаха от енергийната компания.

От енергото за Пловдив и Югоизточна България - EVN, отговориха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси. От компанията подчертаха, че през последните 5 години - от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г - са вложили общо около 620 млн. лева за инвестиции и ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България.

От Е.ОN - дружеството за Варна и Североизточна България, заявиха, че не разполагат с достатъчно достоверна информация за намеренията на правителството, за да ги коментират по същество. От 2005 година до края на 2009 година Е.ОN е инвестирала в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева, обясниха от компанията. Доказателство за това са построените подстанции и постигнатото значително намаление на броя и продължителността на прекъсванията на електрозахранването, а цялата реализирана до момента печалба е реинвестирана в електроразпределителната мрежа, аргументираха се от компанията.