Обама се срещна с лидерите на 11 страни от Централна и Източна Европа
Обама се срещна с лидерите на 11 страни от Централна и Източна Европа / снимка: Reuters

Лидерите на държавите, участнички на срещата с американския президент Барак Обама, са декларирали солидарност за участие в умиротворителните сили в Афганистан. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред български журналисти в Прага, пише Агенция „Фокус".„Всички декларирахме солидарност, заявихме участие, но аз зададох въпроса - до кога ще правим това?", каза Борисов. 

Участниците в срещата са се обединили около това, че в Афганистан трябва да се изграждат инфраструктура, болници, училища, да работи местното самоуправление.

„Трябва да се изпращат не само войници, а инструктори за полицията и армията. За да може, когато си тръгнат войските на НАТО, държавата да функционира. Имаме горчивия опит от Ирак", посочи Борисов.

Бойко Борисов каза още пред журналисти, че американският президент е благодарил за решението на България да приеме затворник от Гуантанамо. „Обама добре познава България. По темите, по които говорихме, показа, че познава нещата от региона в детайли", добави още Борисов.

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна в Прага с лидерите на 11 страни от Централна и Източна Европа, членки на НАТО, съобщи Франс прес.

Обама бе домакин на неофициална работна вечеря в резиденцията на посланика на САЩ в Прага, разположена в един от скъпите квартали на чешката столица.

В срещата участваха премиерите на България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватска, Чехия и Естония, пише БТА.

Според чешките медии Обама искал да използва случая, за да увери страните от района в подкрепата на Вашингтон, след като миналия септември САЩ се отказаха от плановете си за разполагане в Централна Европа на елементи от американски противоракетен щит.