Правят проверка на ЕРП-тата и НЕК
Правят проверка на ЕРП-тата и НЕК / снимка: Sofia Photo Agency
ДКЕВР ще направи проверка на ЕРП-тата и НЕК
27801
ДКЕВР ще направи проверка на ЕРП-тата и НЕК
  • ДКЕВР ще направи проверка на ЕРП-тата и НЕК

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започва финансова проверка на електроразпределителните дружества, Националната електрическа компания и всички обекти на регулирани цени в страната, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По думите му всяко установено нарушение ще бъде наказано. Министър Трайков съобщи още, че следобед премиерът Бойко Борисов ще оповести имената на лицата, отговорни за продажбата на електроенергия на цени, неизгодни както за Националната електрическа компания, така и за крайния потребител.

Във връзка със сега действащата схема за формиране на цената на електроенергията министър Трайков заяви, че не се притеснява от действията си на предишната си работна позиция в едно от електроразпределителните дружества. „Става въпрос за решения, които са вземани от една страна в регулатора, но това е независим регулаторен орган, от друга обаче за решения, които са вземани в държавната част на енергетиката и там действително има хора, които трябва да се притесняват", каза министърът.

Колкото до варианта за одържавяване на електроразпределителните дружества министър Трайков заяви, че теоретично това е възможно, но в момента това не стои на дневен ред. Трайков посочи двете хипотези, при които може да се стигне до национализация. „Ако държавата иска да получи обратно собствеността на дружествата и го постави като инвестиционен приоритет, тоест намираме пари и започваме преговори с частните акционери да изкупим техния дял. И втори вариант: ако дружествата не изпълняват задълженията си по лиценз, то регулаторът естествено може да им отнеме лиценза и тогава се върви към други хипотези", обясни той.

Според Трайчо Трайков електроразпределителните дружества имат готовност да свикат надзорните си съвети и да отделят една трета от печалбите си като дивидент за държавата. Дивидентът от всяко дружество ще бъде едноцифрена сума в милиони левове, уточни министър Трайков.