Обмислят такса „Гора” за водата
Обмислят такса „Гора” за водата / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Обмислят такса „Гора" за водата
27816
Обмислят такса „Гора" за водата
Обмислят такса „Гора" за водата
  • Обмислят такса „Гора" за водата
  • Обмислят такса „Гора" за водата

С допълнителна такса за инвестиции в горите може да бъдат натоварени абонатите на ВиК дружествата. Идеята за регламентирането й е предвидена в новия закон за горите, който се подготвя от земеделското министерство, съобщи ресорният заместник-министър Георги Костов. Обмисляният размер на таксата е между половин и една стотинка на куб. м вода на месец.

Всички, които ползват питейна вода, да плащат по около една стотинка на кубик вода и чрез тези пари да се поддържа горския фонд. Такава е идеята на земеделското министерство, която може да залегне в новия закон за горите, обясни заместник- министър Георги Костов. „В България ежегодно се ползват 5 млрд. куб м питейна вода. 4 млрд. от тези пет годишно идват от горските територии. Те осигуряват тази вода, но нито една стотинка, която получават водоразпределителните и другите дружества, за ползването и предоставянето на тази вода, не се връща за инвестиции в гората, която осигурява тази вода", обясни идеята зам.-министър Костов.

Ако бъде въведена,  новата такса ще се изисква от ВиК дружествата, но има възможност Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да начисли този разход върху сметките на хората чрез поскъпване на водата. „Едно семейство ползва месечно средно между 8 и 10 куб. м вода. Това означава, че ако се плаща по половин стотинка, сметката ще се увеличи с 4 стотинки месечно", каза още Костов.

Според Георги Костов обаче по-справедливо е тази такса да не се плаща от битовите потребители, а от ВиК дружествата в рамките на вече утвърдените им цени. „Ние знаем, че водата ни струва 1,20-1,30 лв./куб. м. Тези печалби отиват някъде, в хора, които карат бентлита и вземат заплати по 30-35 000 лв. А това е ресурс, който сме го извадили от гората. Не може само да се дои една крава, трябва и да се храни", коментира зам.-министърът.

Изчислено е, че с такса между половин и една стотинка на кубик могат да бъдат събирани около 20 млн. лв. годишно за инвестиции в горите. Парите ще се събират в специален фонд към земеделското министерство, обясни Георги Костов.