Даваме по 80 евро годишно за лекарства
Даваме по 80 евро годишно за лекарства / снимка: sxc.hu

На 80 евро се равняват разходите за лекарства на глава от населението у нас през 2009 година. Това сочат данните от проучване на международната анализаторска компания IMS Health. Според Кунчо Трифонов от компанията, данните поставят българина на едно от последните места в Европа по размер на средства, които отделя за медикаменти. Във Франция, например, се падат по 453 евро на човек.

Причината цените на дребно за лекарствата в България да са високи е заради 20-процентния данък добавена стойност, коментира Кунчо Трифонов от международната анализаторска компания.

На 878 милиона евро се равнява фармацевтичния пазар в България през 2009-а година. Със седем процента се е увеличил ръстът на пазара през миналата година, като през 2010 година експертите очакват 5 процента увеличение в сектора.

С близо 60 милиона лева се е увеличил разходът за лекарства, които се определят чрез търгове на здравното министерство за една година, отчитат от компанията. Същевременно болниците са изразходвали с около 20 милиона по-малко за медикаменти през 2009 година в сравнение с 2008 година.