БНТ не оспорва задълженията си към БТК и Виваком
БНТ не оспорва задълженията си към БТК и Виваком / снимкa: Sofia Photo Agency

БНТ не оспорва своите задължения и винаги преди настъпването на финансовата криза е била изряден платец към БТК /"Виваком"/, се заявява в съобщение до медиите от името на генералния директор на БНТ Уляна Пръмова.

Заедно със сателитния канал годишното разпространение на шестте програми на БНТ възлиза на 15 млн. лева. Независимо от предприетите съкращения  на разходите, БНТ не може с размера на предоставената субсидия да гарантира погасителен план за размера на просрочените и предстоящи задължения към "Виваком", отбелязва Пръмова. Днес БНТ е депозирала в Министерството на финансите три варианта на погасителен план, в зависимост от сроковете на плащане.

Ето и пълния му текст:

Уляна Пръмова - Генерален директор на БНТ

"БНТ не оспорва своите задължения и винаги преди настъпването на финансовата криза е  била изряден платец към БТК (Виваком).

По инициатива на БНТ миналата седмица се състоя среща с представители на Виваком, на която присъстваха зам-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на КРС и представители на министерство на финансите. На срещата представителите на държавата подкрепиха позицията на БНТ, че успоредно с погасителния план трябва да се договарят нови цени и условия  за разпространение на програмите. Преди два дни Виваком изпрати категоричен отказ да редуцира цените и да преговаря за нов договор до погасяване на натрупаните задължения. Договорът на БНТ е от когато БТК е била държавна компания. Трикратно с всички досегашни ръководства на Виваком,  откакто тя е приватизирана, БНТ е инициирала преговори за нов договор, в който качеството на услугата да е гарантирано и цените да са разходоориентирани. Поради препродаването на компанията никога тези преговори не са довеждали до успех. Само от 2007 г. досега цената за пренос и разпространение са се повишили с 2 млн лева.  Същевременно БНТ постоянно получава  оплаквания от зрители от цялата страна  за лошо качество на сигнала. Заедно със сателитния канал  годишното разпространение на 6-те програми на БНТ възлиза  на 15 млн. лева. Още при приемането но бюджета беше ясно, че при тази бюджетна субсидия, каквито и антикризисни мерки, съкращения или икономии да бъдат приложени БНТ трябва да избере  дали да произвежда програми или да плаща за разпространение на черна картина.

Независимо от предприетите съкращения  на разходите, БНТ не може с размера на предоставената субсидия да гарантира погасителен план за размера на просрочените и предстоящи задължения към Виваком.  Затова сме депозирали с днешна дата  в Министерство на финансите  3 варианта на погасителен план в зависимост от сроковете на плащане. Да припомним само, че телевизията няма възможност за никакви допълнителни приходи предвид ограниченията на рекламното си време."