Европейски лидери скърбят за гибелта на Лех Качински
Европейски лидери скърбят за гибелта на Лех Качински / cнимка: Reuters

Катастрофата на полския президентски самолет, в която днес в Русия загинаха президентът Лех Качински, съпругата му и множество висши полски представители, е най-трагичното събитие в следвоенната история на Полша. Това заяви премиерът Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Премиерът ще отиде на мястото край руския град Смоленск, където се разби президентският самолет Ту-154. Всичките 96 души в самолета бяха убити в катастрофата. Сред тях бяха началникът на генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили, управителят на централната банка, председателят на полския олимпийски комитет, бивши министри, депутати, заместник-министри,  историци, членове на семействата на хилядите избити полски офицери и интелектуалци от сталиновата тайна милиция през 1940 г. край Катин.

Полша е в едноседмичен национален траур за жертвите от самолетната катастрофа, съобщи председателят на Сейма Бронислав Коморовски, който временно изпълнява функциите на държавен глава след смъртта на президента.

Това е невъобразима трагедия, невъобразимо нещастие, каза бившият президент на Полша и основател на профсъюза Солидарност Лех Валенса. "Преди 70 години в Катин, Съветският съюз елиминира полския елит. Днес полският елит погина там, докато отиваше да отдаде почит на поляците, убити през 1940 г., каза първият демократично избран президент на посткомунистическа Полша.

Европейски лидери скърбят за гибелта на Лех Качински
netinfo

В телефонен разговор с полския премиер Доналд Туск президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази дълбоки съболезнования за трагичната гибел на полския държавен глава Лех Качински, съпругата му и многобройна делегация от Полша - жертви на днешната самолетна катастрофа край руския град Смоленск. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"В този тежък ден народът на Русия е с полския народ", заяви Медведев.

Руският президент информира полския министър-председател за взетите и за предстоящите мерки във връзка с трагедията. Той подчерта, че е дал указания причините да се разследват изцяло и внимателно "в най-тясно взаимодействие със съответните полски компетентни органи и служби".

Туск благодари за съболезнованията и отбеляза, че Русия е предприела твърде оперативно конкретни стъпки по случая. 

И двете страни изтъкнаха, че е необходимо тясно сътрудничество в разследването, каквото  са готови да осигурят, добавя ИТАР-ТАСС.

От свое име и от името на френския народ президентът на Франция Никола Саркози поднесе най-дълбоки съболезнования за гибелта на полския президент Лех Качински и на съпругата му, съобщи Елисейският дворец в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Френският президент изразява искрено съчувствие към семейството на полския лидер и семействата на останалите загинали.

"В това тежко изпитание, което хвърли Полша в дълбок траур, президентът Саркози потвърди, че Франция и Полша са свързани с твърде тесни приятелски връзки, които обединяват и техните народи", се казва в изявлението, пише БТА.

Никола Саркози изтъква "истинския патриотизъм" на президента Качински, "посветил своя живот на страната си". Качински "бранеше неуморно идеите, в които вярваше, водеше борбата си, убеден в ценността на принципите на демокрацията, свободата и неприемането на тоталитаризма, с които бе влязъл в политиката", подчертава френският държавен глава.

"Франция изгуби приятел, дълбоко предан на идеята за укрепване на отношенията между двете страни", допълва Саркози.

Европейски лидери скърбят за гибелта на Лех Качински
netinfo

Още преди две години премиерът на Полша Доналд Туск беше заявил, че Ту-154, с който лети президентът, не отговаря на нормите за сигурност, припомни днес агенция Росбалт. На 30 ноември 2008 г. самолетът е имал проблеми по време на пътуване на Лех Качински в Азия. „При връщането на президента, вероятно, ще вземем решение за ускорена процедура по закупуването на нов самолет", каза тогава Туск. По неговите думи е трябвало да бъде закупен максимално сигурен самолет, но машината така и не е била подменена, уточнява Агенция "Фокус".

Полското правителство свика извънредно заседание, а председателят на парламента Бронислав Коморовски пое временно президентските функции.

„Смъртта на полския държавен глава Лех Качински и на други полски официални лица при самолетната катастрофа в Русия е невъобразима трагедия", заяви бившият полски президент Лех Валенса, предаде АФП. „Съветските власти избиха полския елит в Катин преди 70 години. Днес полският елит загина на път към Катин,където отиваше, за да се поклони пред паметта на жертвите", заяви бившият полски президент.

Лидери от цялата  Европа продължават да поднасят съболезнования за гибелта на полския президент Лех Качински в самолетната катастрофа край Смоленск, Западна Русия.

Днешната смърт на полския президент Лех Качински при самолетна катастрофа в Русия е тежък траур за Италия, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от Франс прес.

"Това е тежък траур, обхванал една приятелска държава и към който ние се присъединяваме от сърце", каза Берлускони на конференция на италианските работодатели в Парма.

Италианският министър на външните работи Франко Фратини отбеляза, че приел с дълбока скръб новината за катастрофата.

Испанският премиер Хосе Сапатеро днес поднесе на полския си колега Доналд Туск съболезнования за смъртта на президента Лех Качински.

"Потресен от ужасната катастрофа, както и цялата испанска общественост, искам да изкажа искрени съболезнования", написа Сапатеро в телеграма, публикувана от правителството.   

Европейски лидери скърбят за гибелта на Лех Качински
netinfo

Президентът Георги Първанов е изпратил съболезнователно писмо до маршала на Сейма на Република Полша Бронислав Коморовски по повод на самолетната катастрофа край Смоленск, в която трагично загинаха президентът на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и други полски държавни и обществени дейци.

Богатата политическа биография и дейност на президента Качински като един от видните борци за свободна и демократична Полша ще оставят трайна следа в най-новата история на Вашата страна и на Европа. Той ще бъде запомнен като държавен глава, последователно и неотклонно отстояващ националните интереси на съвременна Полша и нейния народ, заявява в писмото си българският президент.

Искам да изкажа моите и на целия български народ най-искрени съболезнования на Вас, на всички поляци и на близките на загиналите в този трагичен инцидент. Убеден съм, че полската и европейската общественост няма да забравят значимото дело на Лех Качински, се посочва още в съболезнованието на българския държавен глава.

Българският премиер Бойко Борисов е изпратил съболезнователна телеграма на полския си колега Доналд Туск по повод трагичния инцидент, при който загина президентът на Полша Лех Качински, неговата съпруга, както и членовете на делегацията.

„Скърбим заедно с приятелска Полша", заяви пред Агенция "Фокус" Борисов. „Полша загуби един изключителен държавник, който до последния си час остана свързан с полската идея и със съдбата на Полша. В последния си час президентът Качински пътуваше за участие в поклонението пред паметта на полските офицери, разстреляни край Катин през 1940 г. за да сподели болката на хиляди полски семейства. Поклон", каза Борисов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изказа днес съболезнования по повод трагедията с катастрофата на полския президентски самолет.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е изпратил съболезнователен адрес до полския си колега Йежи Милер по повод трагичния инцидент тази сутрин, при който загинаха президентът на Полша Лех Качински и съпругата му. Това съобщиха от МВР.

"Приемете нашето съчувствие за огромната загуба, сполетяла народа на Полша. Съпричастни сме към скръбта и болката на семействата на загиналите. Приемете искрените ни съболезнования", пише в адреса до Йежи Милер.

Министърът на външните работи Николай Младенов е изпратил съболезнователна телеграма до своя полски колега Радослав Шикорски по повод на трагичната самолетна катастрофа до Смоленск тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Споделяйки скръбта на опечалените и на целия полския народ, изразявам искрената ни солидарност и подкрепа в този тежък за Полша момент", се посочва в писмото до полския министър.

Лидерът на партията "Ред, законност и справедливост" Яне Янев е изпратил съболезнователен адрес до председателя на полската консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински във връзка с трагичния инцидент.

Янев е изпратил съболезнователно писмо и чрез посланика на Република Полша до полския народ.

В съболезнованията се посочва: "Президентът Лех Качински бе виден европейски политик и държавник, приятел на българския народ и човек, който във всички свои политически действия винаги следваше изконните консервативни ценности.

 

Европейски лидери скърбят за гибелта на Лех Качински
netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и върховният представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън изразиха дълбоки съболезнования за гибелта на полския президент Лех Качински.

Работих в близки отношения с президента на Полша, в дух на откритост, и го уважавах като изпълнен с решимост полски патриот, който същевременно бе много ангажиран с Европейския съюз и с ценностите на свободата и демокрацията, заяви председателят на Европейската комисия, след като бе съобщено за гибелта на Лех Качински.

Европейската комисия се присъединява към мен в този тъжен момент и в израза на съчувствие и почит, добавя той.

Катрин Аштън съобщи, че е говорила с полския министър на външните работи Радослав Шикорски, пред когото е изразила съболезнования за катастрофата на президентския самолет и гибелта на президента на Полша и придружаващите го.

Бих искала да изкажа моите най-дълбоки съболезнования на полския народ и да изразя солидарността си в този труден и тъжен момент. Бих искала особено да изразя съчувствие към семействата и приятелите на загиналите, е заявила Катрин Аштън.

По искане на полските власти насроченото за 12 април нейно посещение във Варшава е отложено за по-подходящо време.

Председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) Константин Косачов определи смъртта на полския президент Лех Качински като голяма трагедия както за полския, така и за руския народ, предаде РИА Новости.

„Това е голяма трагедия за целия полски народ, загина държавният глава, и, независимо от неговите политически възгледи и партията, която той представяше, ние скърбим заедно с полския народ", каза Косачов. По неговите думи, в момента вниманието трябва да бъде фокусирано върху спасителните работи, а в дългосрочен план - да се установят причините за инцидента, допълва Агенция „Фокус".

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е потресена от смъртта на полския президент Лех Качински, предаде „Дойче веле". „Дълбоко съм потресена от съобщението за самолетната катастрофа и за смъртта на Качински", каза Меркел.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че е шокиран от новината за самолетната катастрофа, предаде агенция  АПА. „Това е трагичен момент за Полша. Европа загуби хора, на които можеше да разчита", каза Вестервеле. Германският външен министър добави, че Качински е бил изключително мъдър и енергичен човек, с когото е можело да се разговаря по важни теми.

Гражданите в цяла Полша са в шок от трагедията. Жителите на Варшава се събират пред президентския дворец в полската столица и полагат цветя в памет на загиналите при самолетната катастрофа, съобщава полската агенция ПАП.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования за гибелта на президента на Полша Лев Качински. „От името на НАТО и от мое лично име изразявам най-дълбоки съболезнования на народа на Полша и на семействата на президента и на г-жа Качинска, както и на семействата на всички, които загинаха в ужасната катастрофа", заяви той в съболезнователна телеграма.

В Полша ще бъдат произведени предсрочни президентски избори след гибелта при самолетна катастрофа на държавния глава Лех Качински, потвърди говорителят на правителството Павел Грас, цитиран от Ройтерс. "В съответствие с конституцията, ще трябва да свикаме предсрочни президентски избори", заяви Грас. "Засега, председателят на долната камара на парламента, Бронислав Коморовски, е автоматично... изпълняващият длъжността президент." По конституция датата на предсрочните президентски избори трябва да бъде обявена до две седмици. Самите избори трябва да бъдат произведени до два месеца след оповестяването на датата.