Лех Качински - от дете звезда до президент
Лех Качински - от дете звезда до президент / cнимка: Reuters

Лех Качински (1949-2010)

Опит за биография

В Полша Лех Качински става известен още като 12-годишен. Заедно със своя брат-близнак Ярослав той участва в детски филм. По-късно двамата избират политическата сцена. През 2005 г. Лех Качински става президент на Полша, синтезира Deutsche Welle след трагедията с полския президент.

Братята Лех и Ярослав Качински са родени на 18 юни 1949 г. във Варшава. По време на Втората световна война родителите им се борят във Варшавското въстание срещу германската окупация. Всъщност двамата стават известни в Полша още преди 50 години - те участват в детски филм. На двамата е предвещавана актьорска кариера. Те обаче избират друга сцена.

Вярващият католик Лех Качински следва право и се насочва към политиката. Когато в началото на 80-те години полски работници се надигат срещу комунистическите управници и налагат профсъюза "Солидарност", той е на страната на опозицията и принадлежи към най-близките сътрудници на синдикалния лидер Лех Валенса.

Страната на близнаците

„Най-важната цел за нас беше изборът на Лех Валенса за президент. Той трябваше да бъде избран въпреки съществуващите различия”, спомня си по-късно Лех Качински. С поемането на политическата власт от профсъюза "Солидарнст" обаче пътищата на двамата водещи активисти се разделят. Качински се ориентира все по-надясно и така временно и в политическа опозиция.

Заедно с брат си Ярослав той основава национал-консервативната партия „Право и справедливост”.  Той се застъпва за една силна държава и набляга върху националните ценности. От 2000 до 2001 г. Лех Качински е министър на правосъдието. През 2005 г. бива избран за държавен глава.

„Това е една нова политическа система. Това е скъсване с посткомунистическите традиции, с всички обществени слаби и болни места”, заявява след избора Лех Качински.

Оттогава Полша минава за „близнашка република”, тъй като от 2006 до 2007 г. брат му Ярослав заема поста министър-председател. През това време страната много бързо бива насочвана надясно в национал-консервативния или национал-католическия лагер. В тези сфери новият президент Лех Качински изпъква преди всичко с исканията си за силна държава и с критики спрямо Европа.

Враждебен тон спрямо Германия

Връхна точка в кампанията е искането, което той отправя през 2004 г., тогава още като кмет на Варшава, Германия да плати военни репарации на Полша в размер на около 50 млрд. долара. След избора му за президент през 2005 г. Качински не иска вече и да знае за своите предишни обвинения и отново търси сближенение с Европа и най-вече с германците.

На 10 април Лех Качински загина в самолетната катастрофа заедно със съпругата си и още 94 високопоставени правителствени служители и военни. Председателят на полския парламент Бронислав Коморовски обяви едноседмичен национален траур. А 12 април бе обявен за ден на траур в ЕС.