Станимир Флоров: Организираната престъпност трябва да се удари във финансите
Станимир Флоров: Организираната престъпност трябва да се удари във финансите / снимкa: БГНЕС
Станимир Флоров: Организираната престъпност трябва да се удари във финансите
27871
Станимир Флоров: Организираната престъпност трябва да се удари във финансите
  • Станимир Флоров: Организираната престъпност трябва да се удари във финансите

Защо контрабандните канали не намаляват, а намаляват приходите в хазната от митниците. Участват ли българи в големите презокеански канали за трафик на кокаин, които се контролират от латиноамериканските картели, и какво правят в Латинска Америка част от българските подземни босове от миналото? Окончателно ли се е оттеглил Таки от подземния бизнес в България и дали ГДБОП е по следите на неговите заместници? И как българи, които живеят в Испания, всъщност са на върха на организираната престъпност у нас и дърпат конците на това, което се случва в България? Всичките тези въпроси зададохме на Станимир Флоров, директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и заместник главен секретар на МВР в предаването "Седмицата" на Дарик. Ето вижте как отговори той на тях.

Г-н Флоров, с последното изменение на Закона за МВР, вие сте не само ръководител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", но и заместник главен секретар на МВР. Помага ли ви това за координацията на работата между службите? Как съчетавате двете функции?

Зависи. Наистина е така по измененията на Закона за Министерството на вътрешните работи, аз освен директор на службата, съм и заместник главен секретар. Това е направено единствено с цел да можем да имаме по-сериозно влияние върху директорите в областните дирекции, за да може, примерно когато се касаем за бързи и конкретни действия на територията на областната дирекция, да изпълняваме задачите си по-бързо.

До този момент БОП остава в съзнанието на хората предимно с акциите по задържането на знакови фигури - министри, от организираната престъпност, високите етажи на властта, да не изброяваме всички там, Нагли, Октоподи. Кажете нещо повече обаче за неявната, скритата страна. Предполагам, че и на вас не ви е приятно да ви свързват само със силоваци.

Ние нямаме скрита работа. Това, което го правим, е в момента, в който е подходящ, го показваме по най-добрия начин, по който може да бъде показван, и всичките наши действия, нашите акции и операции се документират и след това стават достояние на обществеността. Така че аз мисля, че няма нищо скрито в нашата работа. Това, което го правим, го правим така, че да сме в полза на обществото и да може обществото в последствие да разбере точно какво сме свършили.

В съвременните условия обаче, пък и в рамките на Европейския съюз като че ли най-сериозна стана темата за финансово-икономическите престъпления. Те представляват най-голяма опасност. Какъв е ресурсът? Има ли службата достатъчно подготвени кадри, които да работят в новите условия на свободен пазар, на свободен трансфер на стоки, хора, капитали и т.н.?

Кадровият потенциал на службата... след промените в Закона за МВР и ДАНС, е доста увеличен щатът на службата. Върнаха се при нас отдели и сектори, които от предишното управления бяха решили, че нямат отношение към организираната престъпност. И в момента за съжаление това е лошото, че трябва да изграждаме всичко наново, а това са важни структури в нашата служба. Това са структурите, свързани с контрабандата, с културно-историческите ценности. това са неща, които реално могат да попълнят хазната на нашата държава.

В този смисъл имате ли стратегия как да се развива службата занапред? Досега преди всичко БОП-ът беше по вертикално-йерархична линия координиран, а все повече изниква необходимостта от хоризонтална координация с партньорски служби в Европейския съюз и т.н. Каква е визията ви напред за работата на БОП-а?

Аз не знам защо се появи такова мнение в обществеността и беше поето и от вас, от журналистите. Нашата служба винаги е била в прекрасни взаимоотношения и сътрудничество със задграничните ни партньори и никога не сме имали проблеми с тях. Даже във всичките тези времена, когато беше създадена ДАНС, когато започна да работи ДАНС, всичките служби, задгранични партньори, с които сме работили, основно са контактували и сме обменяли информация с нашата служба. Така че в това отношение аз проблеми не виждам и винаги това за нас е било приоритет - взаимодействието и сътрудничеството със задграничните партньори. И мисля, че няма задграничен партньор, който да ви каже обратното, че в момента и по принцип службата някога е била в лоши взаимоотношения, да не говорим за недоверие, както преди време излезе във вестниците, когато тогава се говори, че DEA е нямала доверие в нашата служба. Но точно тогава, когато се говореха тези неща, служителите на DEA бяха горе на етажа, и те и сега в момента, са на етажа на наркотиците и са като неделима част от нашия отдел. Така че това са неща, които може би тенденциозно се вкараха, за да може... тогава службата наистина беше смачкана, за да се смачка основно.

Ето, вие заговорихте за контрабандата. Съвсем наскоро знакова фигура като Дидо Дънката, за когото се говори, че контролира контрабандата пред Варна, беше арестуван. Стана ясно, че половината от цигарите, които се продават в България, са без бандероли и са контрабандни. Бяха заловени големи партиди нелегален алкохол също така. Драстично намаляха приходите в митниците, това беше официално признато. И аз си задавам въпроса, Ваньо Танов е бивш ваш колега, не ви ли търси за помощ, какво се случва, защо в тази запомних какво се случва. Защо в тази област като че ли куцат нещата?

Вижте сега, с г-н Танов сме в прекрасни взаимоотношения. Когато беше директор, аз... имаше срещу мен доста сериозен натиск и той е единият от хората, които ме е защитавал. Защото реално е виждал какви са моите възможности и каква е работата на отдела, който ръководех тогава. С г-н Танов в момента имаме много добри взаимоотношения - както с него, така и със служителите на по-ниско ниво, които непосредствено колегите работят с тях, и по отношение трафика на наркотици, по отношение на всичките другите неща, които ги правим съвместно. Мисля, че имаме много добро сътрудничество. Що се касае до контрабандата, ами нормално е. Това е проблем, който се е натрупал с години и ние сега не може да го решим този проблем в рамките примерно на един или на два месеца. Виждате, с общи усилия, както с наши усилия, така и с усилията на митниците, на другите служби, с които работим съвместно, с колегите от ДАНС, с които имаме в момента прекрасни взаимоотношения, с прокуратурата, правим всичко възможно, за да ограничим вноса на контрабандните стоки в България. Предишното ръководство беше обявило, че контрабанда в България вече няма, тъй като сме членки на Европейския съюз, и контрабандата не е свързана с организираната престъпност. И поради тази причина този целият отдел отиде долу в дирекцията "Общата престъпност". За съжаление това, което беше изградено тук като информация, като секретни сътрудници, като оперативни дела, като хора, които разбират от тези неща, част от тях напуснаха, част от тях се преместиха на други места. В периода на тия година и половина - две хората загубват средите си и сега това, което ви казах и в самото начало, трябва ние наново да го градим. Всяко едно начало е трудно.

Конкретно в случая с Дидо Дънката, говори се, че той е осъществявал контрабандата си с помощта на митнически служители от Варна. Преследва ли ги ГДБОП, бивши и настоящи служители от митниците за това и самият Дидо Дънката ще бъде ли разследван за контрабанда? Защото той в момента, знаем, че е арестуван за съучастие в групата за източване на общинския бюджет заедно със съветника Борислав Гуцанов.

Дидо Дънката е човек, който е широко познат не само на нашата служба, ами на всички служби, които имат отношение към организираната престъпност. Той е човек, който се е занимавал с какво ли не. Що се касае до контрабандата, наистина, за да се извършва една контрабанда, без служители на митницата, без служители на Министерството на вътрешните работи това не може да се осъществи, това е ясно на всички. Както виждате, ние полагаме усилия и в тази насока. Служителите, които имаме информация за тях, се разработват от дирекция "Вътрешна сигурност" и когато се съберат необходимите данни и доказателства, се реализират. В това отношение мисля, че също имаме ясно изразена посока и воля, в която работим. Не искам да ги защитавам колегите нито от митницата, нито редовите полицаи, но наистина има много сериозни предпоставки на възловите КПП-та, като примерно това голямо пристанище Варна, където минава по-голямата част от контрабандата, един митничар да е с такова ниско заплащане и да очакваме от него, че ще бъде 100 процента лоялен към държавата. Още един път искам да кажа, не ги оправдавам, защото всеки един човек, когато избира съдбата си и работата, на която ще бъде посветен, той знае за какво става въпрос. Знае какво ще му е заплащането, знае какви са условията, но и върху тази посока трябва сериозно да се помисли. За съжаление в момента нашата държава е в окаяно състояние по отношение на финансите. Ние разбираме много добре и затова и не мрънкаме в това отношение.

А групата на Борислав Гуцанов, за която говорим, има ли някаква връзка с Октопода? Появиха се едни такива неофициални информации за пране на пари през възможностите на Октоподите.

Ами мисля, че за момента това нещо не мога да го коментирам.

Като говорим за престъпленията в хазната, очевидно е, че сериозен проблем представляват незаконно забогателите и хората, които са формирали огромни богатства с неясен произход. Какво прави ГДБОП в тази връзка? Какво е партньорството ви с комисията "Кушлев"? Всички знаем, че най-големите информационни масиви в това отношение би трябвало да са при вас, в ГДБОП.

Всяка една наша реализация, която приключи, която е свързана с организирана престъпна група, както и по "Наглите", както и по "Октопода", работим съвместно с НАП, работим съвместно с колегите от ДАНС, от прокуратурата и от комисията "Кушлев" и в момента текат такива ревизии и проверки, на по-голямата част от тях са замразени банкови сметки, запорирани имоти и т.н., така че, ако се докаже, че тези имоти са придобити по незаконен начин, те ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Едно от основните неща винаги сме го казвали и сме го повтаряли, е, че организираната престъпност трябва да се удари във финансите, а не във всичко останало и затова в момента в структурата на нашата служба имаме обособен сектор, който се занимава с пране на пари, разпределили сме хората по линия на дейност и по линия на нашата работа по отделите, които са сформирани, оперативните, в нашата служба и си имаме хора, които работят съвместно и с оперативните служители по оперативна, дадена оперативна разработка, паралелно върви, примерно, разработката, ако става въпрос за наркотици, и колегите, които се занимават с прането на париу търсим начините, по които да ударим след това организацията финансово.

Не мога да не ви запитам смятате ли, че вашите служители действаха правилно при ареста на бившия военен министър Николай Цонев? Тук не говорим за Роман Василев. С него се занимава Висшият съдебен съвет.

Да, аз винаги съм казвал, че... не само аз, ами това, което са ме обучавали в чужбина, тъй като аз съм имал възможност да се обучавам в няколко страни - както европейски, така и презокеански организации, едно от най-важните неща е сигурността на служителя. Всеки един, колкото и да е малък случай, не трябва да се подценява. Служителите според мен, и това, което аз съм видял на видеоматериала, който беше излъчен и който е заснел нашият оператор, действията са им абсолютно правилни, не е използвана никаква физическа сила, нормално е да действа по този начин, тъй като в началото е имало някакви колебания и неизпълнение разпорежданията на нашите служители. Независимо кой какъв е той трябва да се подчинява на разпорежданията на служителите на МВР. При неподчинението нашите служители са длъжни да използват помощни средства и сила. В този случай не е ползвана физическа сила, ползвани са помощни средства, тъй като ние не може да... предварително да преценим каква ще е реакцията на този човек, който го задържаме, защото, ако недай си боже, този човек, нали, в притеснението си, ако примерно психиката му не издържи, направи така, че скочи от втория етаж, тогава какво щяха да кажат? Щяха да кажат, че служителите на ГДБОП не са свършили работата, както трябва, пак. Значи, дали си... като с вица - дали си с шапка или без шапка, все едно. Аз не мога да разбера защо се обърна толкова много внимание на това, което беше казано от г-н Василев или от това, което се случи? Аз мисля, че акцентът трябваше да се насочи върху това, че имаме данни и информация, че тези хора са извършили сериозно престъпление, че са създали организация как да манипулират нещата в тяхна полза. Тези пари, които са били предвидени да се дават, не се дават от хора, които не са извършили престъпление, защото ти, ако не извършиш престъпление, не би трябвало да имаш някакв притеснения, за да даваш пари напред, рушвети и т.н. Значи те и са имали някакви притеснения. Сега г-н Роман Василев не мога да го коментирам. Най-вероятно, да, изпуснал се е. Нашата работа е доста напрегната и в определени моменти най-вероятно и ние допускаме грешки. Безгрешни хора няма. Важното е за нас да се учим от грешките си и да не ги повтаряме.

Наистина доста голям пробив направихте в това отношение. За пръв път се хваща веригата на подаване на подкупа до магистрат, обаче тук бих искала да изясня един въпрос. Адвокатите на обвиняемите, пък и самият Тенчо Попов, заявиха, че всъщност подкупът е бил поискан от самия следовател Петьо Петров. Появиха се даже едни съобщения, че на СРС-тата в началото е записан разговор, откъдето тръгва цялата работа между следователя Петьо Петров и съдията Петър Сантиров. Каква е истината? Ако това е така, ако има някакви данни или податки, защо следователят Петьо Петров не е между обвиняемите?

Вижте сега, адвокатите са за това, това е нормална реакция на хората, които защитават тези, които са извършили някакво нарушение или престъпление, така че вие какво очаквате от адвокатите - да кажат обратното, или тези, които са го извършили това нещо, да си признаят? Такъв няма. Ако отидете в затвора и разговаряте с всички осъдени, ще видите, че между тях няма нито един виновен, всичките са невинни и лежат ей така.

За това беше въпросът - имате ли данни следователят да е поискал парите?

Не, г-н Бойко Найденов мисля, че надълго и нашироко на пресконференцията обясни точно каква е била процедурата - следователят веднага след като е проведен този разговор с него, си е уведомил по надлежния ред и съвместно с колегите от ДАНС създадохме организация да документираме всичките тези неща.

Всъщност вие за следователя Петьо Петров имате ли някакви данни при вас? Аз си спомням, че са минали информации поне за две жалби срещу нещо. Дали са разследвани и какво е констатирано по тях?

Следователите, полицаите, дознателите, прокурорите, са хората, които тормозят тези, които извършват престъпления. Нормално е хората да не са доволни и тези, които извършват престъпление, нормално е да не са доволни от нас.

Тоест да кажем, че няма при вас данни или сигнали, по които да работите срещу този следовател?

Да.

Каква информация има ГДБОП за наркотрафика през територията на България? Участват ли българи в големите презокеански канали за трафик на дрога, на кокаин основно, които се контролират, знаем, от латиноамериканските картели? Говори се, че част от българските подземни босове от миналото се намират в страни от Латинска Америка? Имате ли такива данни? Какво правят там?

Геостратегическото положение на България е такова, че ние неизменно седим на балканския път. Аз много пъти съм ви казвал, че, да, голяма част от трафика на хероин минава по т. нар. балкански път, въпреки, че балканският път има няколко разклонения. Едното разклонение е през Румъния, другото разклонение е долу, през Гърция, а централният балкански път е точно през България. Считам, че от анализа и от заловените количества, които са в годините назад, може да считаме, че усилията, които полагаме съвместно с митницата и с другите правоприлагащи организации, са ефективни и са в правилна посока, защото всяка година задържаните количества намаляват. Имаше преди 2-3 години един много сериозен бум на трафик на хероин, мисля, че в рамките на около 1 години бяхме задържали около 2.5 тона хероин. Ако се заинтересувате и вземете данните примерно в Турция, вземете данните примерно по северния път, който минава през Русия и бившите страни от Съветския съюз, ще видите, че там количествата, които се залавят, са в тонове. Което ще рече, че основният път на хероина минава оттам.

С амфетамините какво е положението? Те като че ли направиха бум в последно време?

Амфетамините отпреди 2-3 години считам, че не са проблем за нашата страна. Единственият проблем е, че този наркотик стана доста масов и доста популярен сред младежите. Но амфетаминът не е толкова разпространен. Разпространен е и в момента се ползва от младите хора т.нар. екстази, което за съжаление се произвежда в страните от ЕС и влиза оттам. Това не е положение само в България, това е анализът на всички правоприлагащи служби, които имат отношение към наркотичните вещества, към трафика на наркотичните вещества и във всички страни както и в Европа, така в момента и в Турция, това, което си обсъждаме и говорим с колегите, има доста сериозен бум на този вид синтетичен наркотик екстази, който е един от най-масовите в момента сред младежта.

България продължава ли да е производител на синтетична дрога? В миналото немалко лаборатории по селата, включително и гаражни, бяха ударени.

Да имаше един период, в който усилията ни бяха насочени точно към този проблем. Едно от първите сериозни производства на амфетамин е през далечната 1997 г., когато задържахме лабораторията в Опицвет. Там наистина бяха...

Със сегашната правосъдна министърка, която тогава беше окръжна прокурорка.

Точно така. Тогава с г-жа Попова сме работили заедно и оттогава ни датират добрите взаимоотношения с нея. Аз много пъти съм го казвал и това не е, за да избягваме от проблема, свързан със синтетичните наркотици, усилията, които бяха положени както от нашата служба, така и от колегите от митницата, направиха така, че България в момента с това, което е организирано като контрол на границата и с работата на нашите служби във вътрешността на страната по отношение на производството на синтетични наркотици... Другото, което е много важно, е контролът на прекурсори. Защото, ако ние нямахме ефективен контрол на прекурсорите, производството в България щеше най-вероятно да продължи. Защото един синтетичен наркотик не може да се произведе, ако нямаш необходимите химически вещества. Прекурсори и вещества, които са помощни в производството на този вид синтетичен наркотик. Всичко се прави от химикали. Ако ги нямаш тези химикали, нищо не можеш да направиш. И в тази връзка България за момента, тези количества, които ги задържаме, са количества, които има вероятност да не са произведени на територията на нашата страна, да са внесени в България, тук да се извършва част от производството, примерно както сме се натъквали на таблетирането, а самият синтез на амфетамина да е произведен в страни около България. Попадали сме на други количества, които са примерно останали количества в нашата страна, произведени преди време, но поради промените, които настъпиха в курсовете на долара, което също не е малко, защото, примерно, ти когато работиш, един амфетамин не се произвежда за 2 часа, такива големи количества, ами то е примерно процедура в рамките на 2-3 месеца. Първоначално ти закупуваш химикали, суровини, които, примерно тогава те са ги закупили с долари, защото тогава беше актуалната валута доларът. Вече, когато са го произвели и когато трябва да го пласират, да го реализират на пазара, в страните, в които се продава, се плащаше с долари. Тогава за тях беше изгодно, защото всичко се купува в долари след това се продава в долари. Само че за България имаше един период от време, и той и сега в момента съществува този период, доларът не е толкова актуален, падна курсът на долара, и то значително, от 2.20 слезе на 1.40. И ако си купил суровините с евро, а в страните от арабския свят се плаща в долари, тези, които го произвеждат, нямат изгода. Това е една от основните и сериозните причини за това нещо. Защото не може този примерно предмет да ти струва 100 лв. и ти да го продадеш за 80, някак си не върви. Като сложим и това, че беше завишен контролът на границите, преминаването, за да стигне до крайния потребител, преминаването през 3-4 страни, което е за тях сериозен проблем. Защото за транспорт, за организация всичко това се плаща, което скача и в цената на крайния продукт. И затова хората се ориентираха, тези, които произвеждат, да изнесат производството си в страните, които са около потребителите.

Като говорим за този вид бизнес, Таки окончателно ли се е оттеглил от бизнеса? Имате ли информация? Ако е така, работите ли по заместниците му и какво се случва след него?

За Таки няма какво да коментирам, защото Христофорос Никос Аманатидис е повече вече от година и половина извън страната. Да, по техните структури, аз много пъти съм го казвал, че в техния бранш, в техния бизнес празни ниши няма, винаги се запълва от някого. Работим и мисля, че това е видно от постоянните операции, които ги извършваме както по наркоразпространение, така и по наркотрафик.

Кой го наследил, ще ни съобщите ли?

Не.

Доколко са верни информациите, че българи, които живеят в Испания, всъщност са на върха на организираната престъпност у нас? Кои са тези хора? Имат ли те връзка с наркотрафикантски организации от Африка - Нигерия, Мароко?

Не мога категорично да заявя, че българите седят на най-високо ниво, защото това не е реално и, ако го кажем, някой ще ни се изсмее. В тези организации една от основните задачи на българите е, свързана с извършването на транспорта. Това са хора, които създават организация в Испания. Има много случаи, в които са задържани наши, български граждани, на различни плавателни съдове, които са извършвали плавания от Латинска Америка към бреговете на Испания, където са задържани огромни количества кокаин. Тези всичките хора са набирани и са наемани от лица, които наистина пребивават в Испания. Но задачата на хората, които са в Испания, е една-единствена. Тя е свързана с транспорт. Хората, които седят зад цялата организация, са хора, които са производители, и тези, които са крайният получател. Българите се явяват като посредници. Те са транспортьори, нищо повече.

А дали наши българи от Испания дърпат конците тук на нашата организирана престъпност?

Има някои хора в Испания, които са доста влиятелни в нашите среди, свързани с трафика на наркотични вещества и по принцип с организираната престъпност, а че това са преди време кражбата на луксозни МПС-та, сега скениращите устройства и фалшифицирането на документи, трафикът на наркотици... Да, нормално е да имат влияние, тъй като тези хора имат доста големи финансови ресурси, а знаете, че най-важното за тези неща са парите.

В сряда министър Цветанов изнесе фактите, че в момента МВР разследва 2400 лица, 300 от тях представляват основният криминален контингент, който се преследва, и че се работи активно по 131 организирани групи, в които участват над 600 лица. Какви са тези групи? Има ли още групи, по отвличанията например?

Не искам да предизвиквам съдбата, но мисля, че по отношение на отвличанията проблемът е решен. И ако имаше други групи по отвличанията, досега в рамките на тези вече са 5-6 месеца, щеше да се появи ново отвличане и затова не искам категорично да казваме. Доста усилия ни костваше, за да създадем организацията и да документираме престъпната дейност на тези хора. Не беше лесно, но това, което направихме и това което направи вицепремиерът и министър на вътрешните работи господин Цветанов, това, че създаде такава организация да обедини службите като ДАНС, Главната дирекция "Борба с организираната престъпност", СДВР и прокуратурата да станем като едно цяло, както и в момента работим по всички други случаи, мисля, че може да се посочи като пример за взаимодействие и координация в нашата работа.

Какво представляват тези 131 групи, с какво се занимават? Така, една картинка да им направите на тях?

Ами това е информация, която е свързана с всичко що е криминален контингент и което е по-известно на територията на цялата страна. Областните дирекции по места си имат приоритети. Вие знаете, като отидете в провинцията, всеки един човечец, като излезеш навън и го попиташ, той знае кой е човекът, който създава неприятности, и хората, които създават неприятности за града, кой се занимава с наркотици, кой се занимава със скининг устройства, с проституция, трафик на хора. Тези неща, особено в по-малките населени места, се знаят.

Автоджамбазите ли са най-много като организирани групи?

Вижте сега, доста, така, сериозно ги нагазихме и автоджамбазите покрай Наглите, тъй като, ако си спомняте, още от самото начало и премиерът господин Борисов, когато беше кмет, изрази своето мнение и становище и ние винаги сме подозирали, че зад тази организация по отвличанията седят в голямата си същност хора, които са свързани с автокражбите, защото начинът на работа, принципът на отвличането, на наблюдението, след това на комуникацията и преговорите и приемането на откупа и връщането на нещата е идентичен с това, както ставаше, когато беше модерно да се крадат коли срещу откуп.

Аз си спомням, че бивши офицери от БОП-а твърдяха, че групите за отвличания са... Вие казвате, че с Наглите се надяваме да е ликвидиран проблемът.

Ами тези, които са ви го казвали, ако ги знаеха, мисля, че трябваше да си свършат работата, както трябва, и да ги заловят.

Да са ги ударили.

Да, това което направихме ние, мисля, че не е необходимо да го коментираме в смисъл такъв, че има ли други групи или няма други групи. Според мен и това, което сме установили категорично от разговорите, които сме провели със самите задържани, от това, което самите задържани, които решиха да съдействат на правосъдието и да разкажат какво точно се е случвало и как се е случвало, доказва, че групата е тази, която в момента се намира на мястото, където би трябвало да се намира.

Като говорим за групи, аз не мога да не задам и дежурния въпрос, който винаги питаме. Нагоре връзките на тези групи, чадърите, покровителството стигат ли до висши държавни среди, до политически среди, ако щете. Колко приказки минават, че наркотрафикът финансира партии. Вървите ли нагоре към високите етажи на властта, които редовно фигурират и в европейските доклади?

Мисля, че този въпрос за момента трябва да го пропуснем.

Ще премълчим да чакаме резултати, така ли да кажем?

Ами да.

Накрая да открехнете малко вратичката що за човек е Станимир Флоров, вие сте от винарски край, Видинско. Как разтоварвате от тежката работа, какво правите? Произвеждате ли си домашно вино например, ходите ли на лов? Кажете ни нещо за себе си.

Да, едно от хобитата е да ходя на лов, но за съжаление в последно време не ми остава много свободно време за това хоби. Другото ми хоби е, само че не съм го практикувал вече от година и половина, даже може да кажем и две, лятно време аз ходя с приятели и се гмуркам. Но за съжаление екипировката така само седи и само я преглеждам от време на време и полагам необходимите грижи, за да не се съсипва. За съжаление в момента не ни остава много време за хобита. Доста сме натоварени. Службата сега я създадохме наново, имаме доста проблеми, които трябва да решаваме. Преди време основният проблем бяха отвличанията, нали, да чукнем на дърво и благодарение на усилията, които положиха колегите, успяхме да стигнем до задържането на тези лица. Да, баща ми е от винарски край, бог да го прости, той почина. Баща ми е дългогодишен служител на Министерството на вътрешните работи. След пенсионирането си така се стекоха обстоятелствата, че моята баба почина. Дядо ми остана сам в провинцията като възрастен човек. Баща ми се принуди с майка ми да отидат и да живеят във Видин. Там започнаха да развиват семеен бизнес. Селото, от което е баща ми, е Гъмзово. Наистина всяка една къща има голяма бъчва. Имаме големи лозови масиви. Аз като малък много съм помагал и съм работел както на лозето, така и с производството на виното. Работата на село не е толкова привлекателна, защото е свързана с, така, доста физически труд, и това за младите хора не е много привлекателно и затова най-вероятно и селата опустяват.

Нямате яхта като някои политици?

Не, нямам яхта, въпреки че колегите, мои колеги, които работят в европейските страни или примерно в Съединените американски щати на тази позиция, на която съм аз, имат възможността да си позволят такова нещо, защото там заплащанията и условията са такива, че човек може да си позволи, нали, в повечето от тези страни хората това, което притежават, много малка част е тяхно. Всичко се взима на кредити.