НЗОК моли банките да не начисляват лихви по кредити на болници
НЗОК моли банките да не начисляват лихви по кредити на болници / снимкa: Sofia Photo Agency
НЗОК моли банките да не начисляват лихви по кредити на болници
28019
НЗОК моли банките да не начисляват лихви по кредити на болници
  • НЗОК моли банките да не начисляват лихви по кредити на болници

Националната здравноосигурителна каса е изпратила писма до банките с препоръка да не начисляват лихви на кредитите на лечебни заведения, съобщи за Дарик директорът на НЗОК Жени Начева. Мениджъри на болници са теглили кредити, за да плащат на доставчици на лекарства и медицински материали, защото от началото на годината касата бави всеки месец парите на лечебните заведения. Здравната каса ще преразгледа всички договори, които е подписала с болниците, когато влязат в сила новите медицински стандарти по специалности.

От началото на годината здравната каса всеки месец бави плащанията към болниците. Така лечебните заведения трябваше да получат парите, които са изработили през февруари до края на март, към днешна дата обаче касата не е превела средствата на болниците. За да продължат приема на пациенти лечебни заведения теглят кредити, за да лекуват пациентите си. Директорът на НЗОК Жени Начева съобщи пред Дарик, че институцията е изпратила писма до банките с препоръка да не начисляват лихви на кредитите на лечебни заведения:

„Можем само да се обърнем към банките с молба да проявят разбиране към периодите на заплащане на касата. Наистина сме писали писма до банките, с които районните каси имат договор, схемите на изплащане на задълженията и сроковете за погасяване на кредита да се обсъждат с изпълнителите на медицинска помощ".

От своя страна председателят на Асоциацията на търговските банки Виолина Маринова потвърди, че в банките са получени такива писма: „Имаше изпратени писма. Това са разговори, които трябва да се водят индивидуално с всеки един. Взаимоотношенията между клиент и банка се уреждат лично".

Жени Начева увери, че до края на тази седмица болниците ще получат 60% от заработените пари за февруари. Останалата част ще се изплати след проверки на касата. Освен това институцията ще преразгледа всички договори, които е сключила с изпълнителите на медицинска помощ, защото се въвеждат нови критерии за работа с касата. Те ще са свързани с новите медицински стандарти, които се изготвят в момента: „Касата ще прецизира своите изисквания в посока увеличаване на критериите. След консултации с лекарския съюз можем да постигнем тези ефекти".

Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че няма да се съгласи да се преразглеждат договорите на база нови стандарти, защото лечебните заведения са отговорили на критериите на сега действащите стандарти. По думите му това можело да се случи едва следващата година. Заради нарушения в болниците за първото тримесечие на тази година касата е прекратила 120 договора по клинични пътеки.

Цялото интервю с директора на НЗОК Жени Начева може да чуете утре сутрин в предаването „Дарик кафе".