Гьоков: Има шанс за реализация на младежите
Гьоков: Има шанс за реализация на младежите / netinfo

74 човека получиха своите дипломи за завършено чуждоезиково обучение - английски език по Проект "Шанс за реализация на младежите в България". Проектът се финансира от Европейския социален фонд по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

" Младите хора са най-засегнати от безработицата, заедно с възрастовата група над 50-55 години. Шанс за реализация има. Работодателите са склонни да наемат млади хора, защото са по-мобилни, по-адаптивни и по-добри служители. Младежите показаха висока мотивация и ентусиазъм и успешно приключиха три нива на чуждоезиково обучение по проект, реализиран в светлината на лисабонската стратегия за насърчаване на заетостта сред младежите от европейските страни", каза директорът на Бюрото по труда в Стара Загора Георги Гьоков.

Веднага след церемонията по връчване на дипломите, младежите посетиха трудова борса „Шанс за работа на младежите в България", където се запознаха с възможностите за работа. На нея присъстваха работодатели, изявили готовност да назначат млади хора. Това е 40- тата борса от заплануваните 108 - част от антикризисната политика на Агенцията по заетостта. „Чрез борсите ще успеем да обхванем всички безработни", коментира Гьоков. Той допълни, че досега са проведени ромска трудова борса, две военни борси, борса за хора с висше образование и борса за работа в чужбина.

Трудовата борса е продължение на проекта, целящ повишаване конкурентноспособността за заетост на безработните младежи от 16 до 29-годишна възраст чрез предоставяне на обучение.

На борсата присъстваха 8 работодатели, които обявиха 150 работни места за професиите охранител, специалист охранителна дейност, специалист продажби, монтажник, кранист, метален бояджия, сервитьор, барман, готвач, пом.готвач, технически секретар, машинен инженер, машинен оператор, електроинженер, строителен техник, мениджър, технически секретар, управител на склад, продавач - консултант.

На борсата присъстваха 230 младежи. От тях 210 са завършили обучение в Стара Загора в рамките на първия етап на проекта. На всеки от тях бе предоставена възможност за среща с конкретен работодател.

По-късно днес се проведе и дискусия за реализацията на младите хора в България. В нея участваха завършващите ученици от профилирани и професионални гимназии в Стара Загора.