Улесняват процедурата по съкращаване на военни, полицаи и агенти на ДАНС
Улесняват процедурата по съкращаване на военни, полицаи и агенти на ДАНС / Sofia Photo Agency
ГЕРБ улесняват процедурата по съкращаване на военни, полицаи и агенти на ДАНС
28491
ГЕРБ улесняват процедурата по съкращаване на военни, полицаи и агенти на ДАНС
  • ГЕРБ улесняват процедурата по съкращаване на военни, полицаи и агенти на ДАНС

Улесняване на процедурата по съкращаване на военни, полицаи и служители на Държавна агенция "Национална сигурност" - това предвиждат промени в Закона за държавния служител, които вече са внесени в парламента от ГЕРБ.

В деловодството на парламента е внесен проект за изменение на Закона за държавния служител и Кодекса за социално осигуряване. С промените се иска с едномесечно предизвестие да могат да бъдат прекратявани правоотношенията на военни, полицаи и агенти на ДАНС. Според социалния кодекс служителите от сектора за сигурност имат право на „ранна пенсия" заради условията на работа и затова не е нужно да чакат пенсионна възраст. Много от тях обаче продължават работа в държавните силови структури. Според вносителите това създава пречки пред съда, когато работодателят, в случая държавата, иска да прекрати договора на служител, който все още не е навършил години за пенсия, но е придобил право за такава.

Аргументите на Владимир Тошев от ГЕРБ: „Искаме да изравним условията и да дадем възможност на съда, когато има трудови спорове при пенсиониране на служители или при съкращаване на служители, съдът да решава еднозначно без колебание на чия страна да застане".

В същото време в Държавен вестник беше публикувана наредба на военното министерство, с която се урежда получаването на 20-те заплати при напускане или пенсиониране от системата. С нея се предвижда до четири заплати да се дават в срок от 30 дни след отписването от списъчния състав, а останалата част от обезщетението ще се дава до шест месеца.