Най-добрите балкански кулинари вече готвят в Бургас
Най-добрите балкански кулинари вече готвят в Бургас / Красимир Калудов

Третото издание на Балканския кулинарен конкурс започна в Бургас. В най-вкусния европейски форум, който за първи път се провежда в страната ни,  се включиха отбори от Сърбия, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватска.

Гостите пристигнаха с професионални и младежки формации, които ще представят най-доброто от своите национални кухни пред авторитетно жури.

Според конкурсната програма днес своите умения ще премерят в пряк двубой екипите на Сърбия и България.

В следобедните часове се предвижда експерти кулинари, технолози и диетолози да се включат в дискусията „Общото в националните кухни на балканските народи. Балканската кухня срещу „бързото хранене"

В края на първия ден бургаският МОЛ „Плаза" ще стане арена на надпреварата между най-добрите бармани на полуострова.

Балканската кухня ни отличава от всички останали народи в Европа и света и ни дава допълнителен стимул за самчувствие и мотивация - заяви пред участниците в конкурса кметът на община Бургас Димитър Николов.

Организатори на проявата под надслов „Вкусът на Блаканите" са АТЮР / Алианс по туризма в Югоизточния регион/ и община Бургас, а като партньори са привлечени БАХА / Балкански алианс на хотелиерските асоциации/ и БХРА / Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация/ .

АТЮР, БАХА и БХРА подписаха меморандум за бъдещо сътрудничество.