Ананд и Топалов си стиснаха ръцете с реми в шестата партия
Ананд и Топалов си стиснаха ръцете с реми в шестата партия / Sofia Photo Agency
Шестата партия от мача за световната шахматна титла между шампиона Вишванатан Ананд (Индия) и претендента Веселин Топалов (България) завърши реми.

Ананд, който игра с белите фигури, се съгласи на реми на 58-ия ход в "каталонско начало". Резултатът от мача е 3,5:2,5 точки в полза на индиеца.

Утре е почивен ден, а в понеделник в 15.00 часа ще бъдат пуснати часовниците за седмата партия, в която Веселин Топалов отново ще играе с черните фигури.

За трети път в мача за шахматната корона Ананд - Топалов се игра „каталонско начало”, но след двете победи на индийския гросмайстор в този дебют днес се стигна до реми, за което повече трябва да съжалява Веселин Топалов. С черните фигури Топалов бързо изравни позицията, а след това дълго време се стремеше към победата, но в крайна сметка след отлична игра на Ананд в едншпила се стигна до закономерна подялба на точката.

"Това беше една класическа битка на два коня срещу два офицера, анализира днешното реми световният шампион Ананд. На мен ми се струваше, че имам преимущество, но след един ход на противника позицията стана равна".

На въпрос на журналист от Аржентина дали е доволен от първата половина на мача в София, индийският гросмайстор отговори: "Засега не съм правил генерална рекапитулация. Играя ден за ден. Днешната партия бе доста сложна и доста трудна и като се прибера тази вечер, трябва да се анализира".

А на въпрос на български журналист дали има забележки към организацията на мача, световният шампион Ананд отговори лаконично: "Всичко е доста добре".

"Противникът ми игра различно от втората партия и се получи доста сложен ендшпил" - така гросмайстор Веселин Топалов коментира ремито в днешната партия.

На същия въпрос на аржентинския журналист дали е доволен от първата половина на мача в София, гросмайстор Топалов отговори: "Не съм доволен от резултата досега и от тези пропуски, които направих в някои от партиите. Остават 6 партии и ще се опитам да продължа по-успешно борбата в този мач".