Няма да пипат данъците до края на годината
Няма да пипат данъците до края на годината / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До края на годината няма да има увеличение на ДДС, нито на други данъци, реши правителството, като одобри нови антикризисни мерки. Сред тях са свиване на разходите в бюджетните организации с 20 процента, провеждане на структурни реформи и активизиране на икономиката, обясни премиерът Бойко Борисов. На 15-ти май ще бъде свикан съветът по административната реформа, който да определи как ще бъдат орязани разходите по министерства, агенции и общини. По думите на премиера вече е ясно, че в МВР ще бъдат съкратени 13 процента от разходите, както и че държавните служители няма да имат лични шофьори с цел икономия на средства. Според Борисов свиването на разходите ще осигури 900 милиона лева приход за бюджета. Ето какво още каза Борисов:

„Данъчни, митници, МВР в момента правят специализирани екипи, надявам се под ръководството и пълната подкрепа на прокуратурата. И аз мисля, че от цигарите, алкохола, горивата и строителното желязо ние ще съберем до 500 млн. лв. повече до края на годината. От мерките, които приехме, едни ще влязат през 2011-а, те ще са добре за другата година, останалите, които ще сработят, особено емитираният заем, пък ще отиде да попълни фискалния резерв, за да може външните наблюдатели да бъдат спокойни, че бордът е стабилен, левът е стабилен", каза премиерът.

Няма да пипат данъците до края на годината
netinfo

Правителството внася в парламента предложение за актуализация на бюджета с около 900 милиона лева, които ще бъдат насочени към здравеопазване, социално подпомагане, изграждане на инфраструктура и компенсиране на тютюнопроизводителите, съобщи още премиерът Бойко Борисов. Част от тези разходи ще бъдат компенсирани чрез реформите в съответните сектори, а допълнителният дефицит ще бъде минимален и в рамките на допустимото по изискванията на Брюксел, обясни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Около 220 милиона лева ще бъдат насочени към здравната каса за провеждане на здравната реформа, още 148 милиона ще се дадат за социално подпомагане и с 300 милиона ще бъдат платени поръчаните от предишното правителство хеликоптери, обясни Бойко Борисов.

„50 млн. за магистрала „Люлин". Разбира се, магистрала „Люлин" трябва да бъде дадена, ако не е дадена, на прокурор, за да знаят всички български граждани, че три години умишлено или не, не е осъществен контрол, не е работено както трябва и сега ние сме изправени пред следната дилема: или да дадем 50 млн. за да я достроим в рамките на тази година, или да я замразим и да загубим като държава 250 млн. И сме сложили 24 часа служители на пътната агенция да стоят на строителството на магистралите. Всеки ден, седмица, месец те трябва да докладват на министъра как върви изпълнението, по график ли е", обясни министър-председателят.

Няма да пипат данъците до края на годината
netinfo

Премиерът допълни, че ако по време на структурните реформи бъдат съкратени много служители с натрупани стари отпуски, може да се стигне до нова актуализация на бюджета през ноември или декември.